Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"OS mycket viktigt för Ryssland"

Från 2014
Uppdaterad 03.02.2014 18:34.
Kerstin Kronvall.
Bild: YLE / Ove Holmqvist

När OS i Sotji öppnar på fredag är Yle Nyheters Rysslandsexpert Kerstin Kronvall också på plats. Hon ska bevaka det som händer utanför idrottsarenorna.

Vad ska du rikta in dej på?

- Det är litet svårt att säga ännu men allt det som inte är sport och som händer i Sotji och förhoppningsvis i närområdena. Jag hoppas kunna röra mig också utanför det område som är avgränsat för de olympiska spelen. Det kan handla om sociala frågor, miljö, ekonomi, Svarta Havet.

Under vilka premisser jobbar ni i Sotji?

- Det är också svårt att säga i det här skedet. Vi har fått stränga regler om var man får röra sig med de kameror som är ackrediterade för spelen, var vi själva får röra oss och vad man får skicka för material därifrån. Men innan jag är där är det svårt att säga vad som är verklighet och vilka begränsningar det finns.

Det sägs att OS är ett viktigt projekt för president Vladimir Putin. Hur viktigt tror du att det är för honom att OS upplevs som ett lyckats projekt av andra?

- Jag tror att det är oerhört viktigt. Han har satt mycket av sin prestige på spel för att få OS till Ryssland. Moskva försökte få sommar-OS men det misslyckades delvis för att satsningen inte var tillräckligt stor. Sedan bestämde man sig för att i stället få vinter-OS till Sotji. Bara för att kunna uppträda på ansökningstillfället så lärde sig Putin att tala engelska så att han kunde hålla sitt första offentliga tal på engelska. OS är ett projekt som ska binda samman det ryska folket - det är väldigt viktigt. Det är ett inrikespolitiskt projekt, men man vill också visa upp för världen vad vi klarar av i Ryssland.

Människorättsläget i Ryssland har fått mycket kritik på förhand. Hur tror du att OS-projektet kommer att påverka den frågan?

- Just nu före och kanske under OS talar man mycket om människorättsfrågor. Utomlands har man koncentrerat sig mycket på de homosexuellas rättigheter medan människorättsfrågor i Ryssland är betydligt bredare än så, och det finns skäl att tala om väldigt många andra frågor också. Men i verkligheten och för de människor som utsätts för kränkningar tror jag inte OS har någon betydelse, varken åt det bättre eller sämre hållet.

Risken för terrorism - hur ser du på det?

-Den risken finns förstås. Den har funnits också under andra Olympiska spel. När det samlas mycket människor och det finns många utländska TV-kameror på plats är det ju en lockelse att utföra ett terrordåd. Nu säger man att säkerheten i Sotji-området är så väldig stark, att det är omöjligt att göra något där. Att det skulle vara omöjligt tror jag inte på. Det finns alltid möjligheter att göra något om man bara vill. Många säger att när man bevakar själva OS-området så minutiöst så finns risken för ett terrordåd någon annanstans i Ryssland. Man kan ju bara hoppas att det inte händer.

Kostnaderna är rekordhöga. Hur har Ryssland råd?

- Det har landet inte, det skulle finnas mycket annat att sätta pengar på. Men när en stor nation med stora fickor bestämmer sig för att satsa, så då satsar man verkligen. Hur mycket det är vet väl egentligen ingen. Det har talats om 37 miljarder euro, det är väldigt mycket pengar. Det finns en kritik också inne i landet mot att använda så mycket pengar.

Hur förhåller sig ryssarna till OS?

- Det varierar. Jag följer många nyhetssidor och bloggar och när man läser kommentarsfälten under artiklar låter det olika. En del tycker att det är onödigt och löjligt och att man inte ska satsa så mycket på sporten. Men det finns många som tycker att det är fint och roligt att Ryssland får ordna det här. Man har släpat OS-facklan runt hela landet och ordnat stafetter där folk har fått bära facklan en bit och det har varit mycket populärt.