Svenska havsforskare ombord på Aranda

Havsforskningsfartyget Aranda har från och med måndag både finländska och svenska havsforskare ombord. Forskarna från Finlands miljöcentral får sällskap av kolleger från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI, som tvingades avstå från sitt egna forskningsfartyg för några år sedan.
- Fartyget var i så dåligt skick att det måste skrotas och vi har sedan dess samarbetat med den svenska kustbevakningen. Men så tänkte vi att det vore bättre att samarbeta med våra kolleger i Finland, som jobbar med samma saker. Vi är med och delar på kostnaderna, men det blir ändå billigare för oss än att ha ett eget fartyg, säger SMHI:s generaldirektör Lena Häll Eriksson.
Det finns tillsvidare inga konkreta planer på ett nytt forskningsfartyg för SMHI, så samarbetet kan bli långvarigt. De svenska forskarna ska följa med på forskningsturer ombord på Aranda varje månad åtminstone fram till årsskiftet.
Billigare och bättre forskning
Forskningssamarbetet kring Aranda är i flera avseenden unikt. Syreförhållandena, övergödningen och algsituationen i Östersjön är alltid högintressant för både finländska och svenska forskare.
Så länge Finland och Sverige har haft egna forskningsfartyg har samarbetet till havs ändå varit småskaligt, något som Arandas expeditionsledare Juha Flinkman förundrade sig över redan för 20 år sedan.
- Vi låg ute vid Landsortsdjupet en sommardag och tog planktonprover. Vid horisonten kunde vi se det svenska forskningsfartyget Argos, som bara låg där och väntade på sin tur att komma fram till vår position och göra samma mätningar. Jag frågade de andra ombord varför vi inte kunde göra alla mätningar samtidigt med svenskarna. De svarade något om samarbete via ICS och HELCOM som inte hade lett någon vart. Jag är mycket glad över att vi nu har kommit någon vart!
Både SMHI och Finlands miljöcentral räknar med att spara ansenliga summor på arrangemanget.
- Vi kan nu göra fler och längre färder med Aranda än tidigare och kostnaderna per dag blir lägre, säger generaldirektör Lea Kauppi vid Finlands miljöcentral.