Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Urpilainen får stöd endast i Hangö

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 08:12.
Bildtext Antti Rinne utmanar Jutta Urpilainen som ny ordförande för SDP.
5 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Flera ledande politiker i Västnyland stöder fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne som ny ordförande för Socialdemokraterna istället för Jutta Urpilainen.

Maarit Feldt-Ranta på socialdemokraternas valvaka på nox i karis.
Bildtext Maarit Felt-Ranta stöder Rinne.

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta från Raseborg flaggar öppet för Rinne. Ulf Heimberg som leder SDP:s kommunalorganisation i Raseborg stöder också Rinne.

I Ingå har den finska och den svenska föreningen skilda ordföranden, men både Soile Gustafsson och Bjarne Holmström stöder Rinne.

- Det borde absolut komma in nya krafter, säger Holmström.

- Urpilainen är bra, men hennes engagemang som minister i frågor kring ekonomiska stödpaket i Europa är besvärlig. Med Rinne kanske vi lyckas engagera de vanliga arbetstagarna att rösta på oss igen, säger Soile Gustafsson.

Ordföranden för socialdemokraterna i Sjundeå, Kristian Parviainen stöder likaså Antti Rinne.

Delade åsikter i Hangö

Jouko Kavander
Bildtext Jouko Kavander stöder Urpilainen.

I Hangö är de socialdemokratiska åsikterna mera delade. Jouko Kavander, ordförande för stadsstyrelsen, ger sitt fulla stöd till Jutta Urpilainen.

- Hon har skött sig riktigt bra, speciellt med tanke på att hon blev finansminister utan tidigare ministererfarenhet. Det är inte så lätt. Hon är ett ansikte i Europa.

Socialdemokraternas väljarstöd i Finland går ner. Den senaste galluppundersökningen i januari visar att Socialdemokraterna är det fjärde största partiet i landet. Skulle det inte vara bra med nya krafter?

- Om man tänker att det i stället ska komma en ny och oerfaren politiker, så är det inte bra.

Du tycker Antti Rinne är en ovan politiker?

- Han är engagerad i arbetsmarknaden och en föreningsman, men jag har aldrig sett eller hört om att han skulle vara med i rikspolitiken, säger Jouko Kavander.

En tredje kandidat?

Ulf Lindström, första viceordförande i Hangö stadsfullmäktige och delegat i den partikongressen som ska välja ny ordförande för SDP i maj, hoppas på en tredje kandidat att välja mellan.

- Både Jutta och Antti är bra på sitt sätt, men om riksdagsledamoten Antti Lindtman skulle ställa upp, så skulle jag rösta på honom. Han är ung och talar ett sådant språk som folket förstår. Han använder ingen jargong. Dessutom kunde han locka det yngre gardet.