Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

YA-flytt blir en utmaning

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 11:05.
Campus Kungsgården YA
Bildtext Campus Kungsgården

Yrkesakademins utbildningar i Korsnäs och Kristinestad ska flyttas till Närpes och Vasa. Det kan bli en utmaning att få allt att rymmas under samma tak.

Det var i september som YA:s direktion beslöt att lägga ner verksamheten i Kristinestad och Korsnäs. Orsaken var krav på inbesparingar. Enligt tidtabellen ska flytten vara genomförde den 30 juni. Nu gäller det att planera så att allt får plats.

Tomas Hansson arbetar på vuxenutbildingen för elektronikmontörer i Korsnäs. Han säger att vuxenutbildningen med sin nuvarande verksamhet inte ryms in i campuset i Gamla Vasa. Det skulle kräva att några av de nuvarande utbildningarna flytta på sig.

"Kan bli knepigt"

Hansson säger att ungdoms- och vuxenutbildningssidornas representanter träffades i förra veckan. Man diskuterade utrymmesbehov och möjligheterna att samarbeta.

- På mötet framkom att det inte finns så mycket att samarbeta kring. Vi har ju ingen klassrumsutbildning och inga grupper, utan kör nästan 100 procent i verkstaden, så det kan bli knepigt, säger Hansson.

Maria Slotte, YA:s rektor, säger för sin del att flytten nog ska gå att genomföra. Hon säger att de studerande tillbringar en stor del av tiden med inlärning i arbetet. De nya utrymmena i Kungsgården är moderna och kan användas av såväl unga som vuxenstuderande.

- Då Kungsgården planerades utgick man ifrån att våra befintliga utbildningar skulle få utrymmen, säger Slotte. Förändringar har skett sen dess: nu har vi utrymmen för utbildningar som inte längre finns, och utbildningar där vi måste kunna samordna oss, säger hon.

Vill skapa stark enhet i Syd

I höst flyttar Yrkesakademins vuxentubildning från Kristinestad till Närpes. Just nu ser man över utrymmena i Närpes och försöker hitta rum för lärare, studerande och studiematerial.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag hoppas vi ska få det så funktionellt som möjligt och att vi kan dra synergieffekter av varandra, både ungdomssidan och vuxensidan ska bli starka tillsammans, säger enhetschef Kjell Langels, som har ansvar för rumsfördelningen i Närpes.

Hela vuxenutbildningen från Kristinestad flyttar till Yrkesakademin i Närpes. Det innebär metallinjen och näringslivstjänsterna från Industrigatan och Närvårdarna. I går var lärarna på närvårdarutbildningen i Kristinestad på besök i Närpes för att se vilka klassrum de kan få.

- Vi håller på nu och planerar för fullt. Vissa utbildningar startar med flyttekipage redan i sommar och i höst börjar vi flytta från Kristinestad till Närpes. Det är ju beroeden av hyresavtalen förstås, säger Elisabeth Björk-Norrgård, avdelningschef inom välfärd på vuxenutbildningscentret.

Elisabeth Björk-Norrgård, Carina Storhannus och Kjell Langeles
Bildtext Elisabeth Björk-Norrgård, Carina Storhannus och Kjell Langels - (Copyright: YLE/Ann-Sofie Långvik)

Ser på ritningar och rum

Den diskussion som pågår just nu handlar om hur allt ska se ut den dag då enheterna flyttar in till Yrkesakademins utrymmen i Närpes.

Närvårdarna fick i går titta på ritningarna över skolbyggnaden i Närpes och bollade med lite olika alternativ. Vilka klassrum passar bäst för närvårdarna? Hur stora undervisningsgrupper har de?

För att kunna bilda sig en bättre uppfattning om utrymmena gick de även runt och tittade på dem. De rum som närvårdarna i Närpes använder i dag är i närheten av kocklinjens omklädningsrum, vilket är ypperligt även för närvårdare som också behöver göra klädbyte.

- Vi ska se nu vilka behoven är. Jag kan tänka mig att vi som har suttit på våra fasta punkter i närmare 30 år kanske blir lite omruskade. Kanske vi hittar ännu bättre lösningar än hittills, säger Langels.

Meningen är att alla ska rymas in i byggnaden. Den enda ombyggnad som kan komma på fråga är invändiga nya lösningar, enligt Langels.

Läs också