Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska läkare: Momsbefria frukt och grönsaker

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 15:09.
Borgå torg
Bild: Yle/Sune Bergström

Nyttig mat som grönsaker och frukt borde momsbefrias, föreslår tio läkare i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Hela 84 procent av svenskarnas genomsnittliga kaloriintag består av livsmedel som enligt läkarna är problematiska ur hälsoperspektiv – kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass. Bara 16 procent av det genomsnittliga kaloriintaget utgörs av livsmedel med hälsobringande effekter, skriver läkarna med hänvisning till Jordbruksverkets statistik. Till den här gruppen räknas bland annat grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Hälsosammare kostval skulle enligt läkarna drastiskt kunna minska förekomsten av stora folksjukdomar som stroke, cancer och diabetes. Hjärtsjukdomarna skulle å sin sida utraderas genom att man helt utesluter animaliska produkter, raffinerade fetter och snabba kolhydrater. Läkarna hänvisar till forskning som visat att sådan kost lett till betydande tillbakagång av svår hjärtsjukdom, något som inget läkemedel kan uppnå.

De tio läkarna har bildat föreningen Läkare för framtiden med syfte att lyfta fram frågan om kostens betydelse för hälsan.

Läkarna konstaterar att den hälsosamma maten kan vara betydligt dyrare än alternativet. De uppmanar politikerna att momsbefria och subventionera hälsosamma livsmedel samtidigt som man beskattar ohälsosamma livsmedel. Läkarna vill också begränsa livsmedelsreklamen som i dag domineras av animaliska och industriellt behandlade livsmedel. I stället vill läkarna se mer hälso- och kostinformation från myndigheterna.