Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hovet recenserar: Battlefield 4

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 17:31.
Bildtext Tedi och Emil spelade Battlefield 4
Bild: YLE

Turn around... Bonnie Tylers ljuva stämma ljuder i mörkret medan du och dina kamrater sitter i en bil som sjunker djupare ner i havet. Ledaren för gänget ger dig pistolen och du bestämmer att ni måste offra en för att klara er. Du skjuter sönder bakfönstret och allt svartnar. "14 minuter tidigare" står det på skärmen och du hoppar rakt in i krigsföring.

Battlefield 4 är ett krigsspel i sitt esse! Det är mer realistiskt än Call of Duty-serien och att spela på nästa generationens konsol är lite magiskt. Tedi spelade aldrig BF4 på X360-konsolen och får börja.

TEDI: Vah?! Kan man inte sikta?! Det är ju det essentiella på fronten. Jag får klaustrofobi!
EMIL: Nä, du kan inte sikta ännu.
TEDI: Vadå, "inte ännu"? "Inte ännu" existerar inte i krig och kärlek.
Emil har testat spelet på både nya PS4:an och godingen Xbox 360. Därför ser han mest fram emot att se hur grafiken skiljer sig åt på respektive konsol.

Bild: Tedi Tallqvist / YLE

GRAFIK

TEDI: Oj, man kan inte klaga på grafiken. Den tar sig bäst i uttryck då du tar dig ur ett mörkt lägenhetsruckel och ut i solljuset. Färgerna exploderar ut i tretton regnbågar.
EMIL: Grafiken är jämnare på PS4 än på X360 men skillnaden är mycket mindre än vad jag trodde.
TEDI: … Det är åtminstone inget Knack. (Internt redaktionsskämt)
EMIL: (skrattar snorigt)

Betyg (1-10)
T: 10
E: 8
Medeltal: 9

SPELBARHET

TEDI: Här kör vi in i en ironisk vägg; Emil sa på förhand att det är "lätta knappar", "samma som på boxen", "det går som på räls" men här sitter vi nu och kollar genom "Controls" i Menyn.
EMIL: … Kanske det är fyrkant då.
TEDI: Om du spelat på krigsbanan tidigare fungerar det som invant - man skjuter med Right Trigger eller R2 (ingen har vunnit ett krig utan den knappen) och siktar med Left Trigger eller L2. De här knapparna blir dina nya bästisar för man kan inte trycka på dem för ofta.
EMIL: Man respawnar (startar om efter tragisk död) för långt tillbaka i spelet. Det retar upp mig och mitt team.
TEDI: En sak jag lärt mig att gilla i spel överlag är knappen du trycker på för att ta skydd; då du trycker dig demonstrativt mot en vägg för att gömma dig. Den funktionen finns inte här, istället kan du bara gå på huk, medan alla andra i ditt datordrivna lag nog kan gömma sig vid en vägg.

Betyg (1-10)
T: 6,5
E: 6
Medeltal: 6,25

Bild: YLE

BERÄTTELSE

Som sagt börjar spelet med Total Eclipse of my Heart av Bonnie Tyler i en mörk atmosfär. Redan från början får du veta att du är Daniel Recker, en elitsoldat som kämpar för Uncle Sam som packat med 3 megaton frihet och demokrati i ryggsäcken åt dig. Det är ett vanligt First-person-shooter-spel där man egentligen inte bryr sig så hemskt mycket om själva berättelsen. Bara du skjuter fiender, håller dig till teamet, och överlever är du en fullfjädrad soldat

TEDI: Jag är deras mardröm! Jag bryr mig inte om vem jag spränger för jag krigar bäst. Ett plus är att man inte kan gömma sig bakom samma barriär i all evighet, för den skjuts sönder som i verkligheten!
Tedi har aldrig riktigt förstått vad han spränger upp men han insisterar på att vara en "särmä krigare". Först in, sist ut principen.

Betyg (1-10)
T: 7
E: 7
Medeltal: 7

SVÅRIGHETSGRAD

I mellansekvenserna (mellan spel och video) kan man inte påverka vad som händer, du får bara sitta bredvid och titta på kaoset tills spelet släpper in dig i förarsätet igen. De gör spelet lite lättare faktiskt. Annars är spelet ganska svårt, även för en lite mer erfaren FPS-spelare. Du måst vara i farten hela tiden.

EMIL: Tack och lov för aim-assist!
TEDI: När skärmen blir svartvit är det ju bara att gömma sig tills man får upp hälsan igen. De är egentligen du mot resten av världen på slagfältet. Ta din tid och du klarar vad som helst.

Betyg (lätt, normal eller svår))
T: Normal
E: Lite svårare än normal

MUSIK / LJUDVÄRLD

Här kommer BF4 med sitt bästa kort! Ljudvärlden är djup, evig, realistisk och det känns lite som om du skulle vara i Baku i Azerbadjan. Vapnens ljud klickar och klackar som en smord Fiat och musiken i spelet är helt magisk.

Betyg (1-10)
T: 9
E: 10
Medeltal: 9,5

Slutsats

14 spelminuter eller 45 människominuter senare är vi tillbaka där spelet började.: i vattnet med laget och bilen. Tedi får nostalgisk känsla kring "vem är den bästa krigaren på krigsfältet" (han själv, så klart)
- det är en tid sen senaste krigsspelet - Emil igen, som nu testat BF4 på både Playstation och Xbox, märker att plattformen inte var avgörande. Småbesviken, men ändå så pass. krokad att han nästan inte hinner in till sändningen.

Helhetsbetyget faller slutligen på 7.95.

Mer om ämnet på Yle Arenan