Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ungdomsmusikal i startgroparna på Kimitoön

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 10:29.
Bildtext Kajsa Lindholm, Ellen Byman och Jennifer Launokorpi skrev bästa synopsis för Kimitoöns kommande ungdomsmusikal.

För att få in idéer till vad Kimitoöns första stora ungdomsmusikal kunde handla om ordnades i slutet av 2013 en skrivtävling för ungdomar. Ungdomarna skulle skriva en synopsis, gärna med lite drama, och totalt lämnades 66 bidrag in. Många av arbetena gjordes som skolarbeten i skolorna.

Det vinnande bidraget skrevs av tre flickor, Kajsa Lindholm, Jennifer Launokorpi och Ellen Byman som går i årskurs 8 i Kimitonejdens skola. Flickorna blev överraskade när de fick veta att de vann och är positiva angående musikalen.

Målet är ändå inte att fira premiär för musikalen utan själva processen är det viktigaste, förklarar Kimitoöns kultursekreterare Solveig Friberg.

Vem gör vad?

  • Sofia Törnqvist regi och teaterverkstäder
  • Ylva Vikström manus och skrivarverkstäder
  • Carita Lagerspetz musikarrangemang
  • Jenni Engblom sångövningar och sångverkstäder
  • Marianne Petters koreografi och dansverkstäder
  • Anitra Bohman, Jill Karlsson, Gisela Sjöblom och Solveig Friberg övriga uppgifter

Alla som medverkar i musikalen ska ha det roligt. Olika verkstäder ordnas för att ungdomarna som ska få pröva på att sjunga, dansa, spela teater och skriva.

Under veckoslutet den 22-23.3 ordnas en artistskola för 13-18 åringar i Björkboda. Där får man chansen att prova på olika verkstäder. Förutom workshop i Björkboda ordnas det också under vintern improvisationsteater både i Wrethalla, Kimito och i Folkets hus, Dalsbruk.

Vem som helst i rätt ålder kan delta i musikalen. Förutom skådespel finns det massor av jobb ”backstage”. Maskering, klädsel, scenografi och ljus och ljud behövs också. Ungdomar från hela ön, både finskspråkiga och svenskspråkiga får delta.

Varken premiär eller föreställningsplats är fastslagna men premiären torde bli på våren 2015.

Janina Nordgren (prao-elev från Dalsbruks skola åk 9)