Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Skeppsbruten på Stilla Havet - "Måste haft hemlängtan"

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 17:31.
Jose Salvador Alvarenga
Bildtext Jose Salvador Alvarenga leds i land av sjukhuspersonal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den 37-åriga Jose Salvador Alvarenga blev under helgen känd då hans otroliga historia kom ut i pressen. Hajfiskaren som skulle ut på vattnet i ett par dagar stötte på land först efter tretton månader.

Alvarenga och hans kompanjon, femtonåriga Ezequiel, lämnade Mexiko i slutet av december år 2012. Redan den första dagen gick den sju meter långa glasfiberbåtens motor sönder och båten började driva allt längre bort från land. Dagar blev till veckor och veckor blev till månader. Båten drev längre och längre bort från Mexiko och efter fyra månader ute på vattnet dog Ezequiel på grund av näringsbrist. Alvarenga tvingades då slänga vännens kropp ner i Stilla Havet.

Fiskade haj för hand

Under de månader som Alvarenga var ensam på båten livnärde han sig genom att dricka sköldpaddsblod, fiska små hajar för hand med sin egen arm som bete och han fångade också fåglar som kom allt för nära båten. Enligt vissa uppgifter livnärde han sig också genom att dricka sitt eget urin.

Se på karta

Då han äntligen fick syn på träd i horisonten lyckades han hoppa ut ur båten, och simma i land. Han hade nått Marshallöarna, över 9 000 kilometer från Mexiko. På stranden hittades han av bybor som tog hand om honom.

Många ifrågasätter nu den otroliga historien. Bland andra Marshallöarnas utrikesminister är kritisk.

- När vi träffade honom var han inte lika mager som andra skeppsbrutna vi tidigare har sett. Jag har mina tvivel, säger utrikesminister Gee Bing enligt DN.

Måste ha haft hemlängtan

Patrick "Pata" Degerman, känd äventyrare från Finland, är också inne på samma linje som Marshallöarnas utrikesminister.

Patrik Degerman
Bildtext Patrick Degerman - (Copyright: Patrik Degerman)
Bild: Patrik Degerman

- Han hade mycket skägg och hår, men han såg inte alls så sönderbränd ut. Han såg lite ut som om han hade varit ute och campat. Det är svårt att säga om det stämmer eller inte. Visst har jag hört om människor som har varit flera månader ute på sjön, men tretton månader är en lång tid. Han måste ha haft hemlängtan.

- Antingen är han en väldigt bra fiskare, eller så ljuger han, säger Degerman.

Historien om att Alvarenga hade fiskat haj för hand tror Degerman ändå på.

- Jag har sett med egna ögon hur man fiskar haj för hand på Tahiti. Det är helt möjligt då hajarna kommer riktigt bredvid båten, då man lugnt kan ta i och röra en haj.

Programmet är inte längre tillgängligt

På ljudklippet invid texten kan ni lyssna på hela intervjun med "Pata" Degerman, som bland annat berättar om han själv skulle kunna tänka sig att göra en liknande expedition som Alvarenga och om man i nödfall kan dricka sitt eget urin.

Mer om ämnet på Yle Arenan