Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt förslag till statsandelsreform inte bra för Åboland

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 07:44.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Före jul publicerades ett preliminärt förslag på hur statsandelssystemet ska göras om. I det förslaget drabbades de åboländska kommunerna hårt. I det förslag som presenterades på tisdag drabbas både Pargas och Kimitoön nu ännu hårdare.

I det preliminära utkastet skulle Pargas gå miste om 3 miljoner euro, medan gårdagens besked föreslår 3,4 miljoner euro.

- Det är ett dystert besked det här, ännu dystrare än det första beskedet som vi fick tidigare i höstas, säger Pargas stadsdirektör Folke Öhman.

Nu gäller det för Pargas att granska förslaget och hitta argument för varför förslaget borde justeras före det slutliga lagförslaget.

- Nu ska vi komma ihåg att det här är ett tillägg till alla de andra nedskärningar av statsandelarna som kommer från statens sida. Jag tror nog att vi kan sluta drömma om några stora och dyra investeringar och försöka hitta så billiga lösningar som möjligt i allting vi sysslar med, säger Öhman.

Även Kimitoön föreslås förlora ännu mer statsandelspengar, då det tidigare förslaget var - 2 miljoner och det senaste nu är på - 2,3 miljoner euro.

I Åbos fall är gårdagens förslag snäppet bättre än det ursprungliga förslaget. Det tidigare förslaget innebär en minskning med över 30 miljoner euro, medan det senaste nu är en minskning på 28 miljoner euro.

Kommunerna har två månader på sig att uttala sig om de senaste förslagen.

Läs också:
Landskapsförbunden missnöjda med statsandelsreformen
Åbo kritisk till statsandelsreformen
Minskade statsandelar väcker oro i Åbo