Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skämslåtar till OS

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:06.

.
Det är bara att lyfta på hatten för den reklambyrå som kläckte idén att låta Zlatan göra en version av "Du gamla du fria", producerad av Max Martin, och sen ge ut den bara nån vecka innan OS. I skrivande stund är låten 4:a på iTunes och 12:e på Spotify i Sverige, och ifall Sverige sku vara med i fotbolls vm i sommar så skulle vi aldrig bli av med den här låten (undrar om reklamen var tänkt att släppas först då men så blev det inget vm för Sverige?)!

Bildtext Två exempel på svenska idrottskivor jag plockat upp på loppis de senaste åren
Bild: Yle/Johan Lindroos

Iofs. så räckte det tydligen med OS, för den här låten kan ju inte bli någå annat än en stor svensk klassiker som det lyssnas på i tid och otid, i fyllan på midsommarafton och nyårsnatten, för att den berör, för att den är fjantig, och för att den kommer att finnas med på varenda en sport-relaterad svensk samlingsskiva eller spellista i all framtid! Ja och sku Teemu Selänne släppa en version av ”Vårt Land” så skulle den ju sälja som smör i det här landet.

Dessutom var det ju nog helt på tiden att uppdatera ”klassiker”-versionen av Alf Robertsons ”Mitt Land” från 1981, som ju mest bara har ett humorvärde idag med sina textrader ”jag är ett paket ifrån Ellos” och ”jag kan vara en kostym i från KappAhl” för att beskriva det mest svenska.

Några personliga favoriter

Då det kommer till låtar kopplade till idrott och idrottare, så blir det lätt otroligt fjantigt och inget annat än skämskuddevarning. Så i rättvisans namn måste jag ju nog säga att jämfört med sådana så är ju Zlatans ”Du gamla du fria” ganska ok, för att nu inte säga av riktigt hög kvalité. Samtidigt betydligt tråkigare. Okej, då är jag ju en typ som älskar ju fjantlåtar och samlar på allt sådant som jag kommer över. Hur som helst så är dylika låtar ett ganska bra tidsdokument över vårt samhälle. Här några personliga favoriter:

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".