Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gymnasisterna behöver mer gymnastik

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 11:52.
Gymnastiklärare Riitta Pääjärvi-Myllyaho
Bildtext Riitta Pääjärvi-Myllyaho
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Gymnastiklärarna i Finland vill få in mera gymnastik timmar också i gymnasiets läroplan. Riitta Pääjärvi-Myllyaho som är gymnastiklärarnas ordförande tror att gymnasisterna själva också är intresserade av att få in mera gymnastik i skolan.

- Enligt undersökningar som gjorts tycker nästan 80 procent av gymnasisterna att gymnastik är det bästa ämnet i skolan, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Attityderna till gymnastiken har ändrat med tiden. Lärarna har också blivit bättre på att utforma gymnastiktimmarna så att alla elever kan få ut någonting av gymnastiken.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Tidigare var färre grenar representerade i gymnastiken och disciplinen var också hårdare, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Egentligen skulle det behövas fem kurser i gymnasiet

I gymnasiet har eleverna i dag två kurser gymnastik och enligt gymnastiklärarna är det här allt för lite. Nu försöker man från gymnastiklärarhåll få in en kurs till i gymnastik i gymnasiet. Men enligt Pääjärvi-Myllyaho är behovet egentligen mycket större än så.

- Vi har försökt få fem kurser till gymnasiet. Om vi skulle ha fem kurser skulle en elev ha en timme per vecka under hela skoltiden i gymnasiet.

Enligt Pääjärvi-Myllyaho finns det i dag många elever som inte rör sig överhuvudtaget utanför skoltid. Därför skulle det enligt henne vara viktigt att få in motion som en del av skolarbetet. Då skulle elever som inte annars är intresserade av att röra på sig ens någon form av regelbunden motion.

- Det här året har vi diskutera ganska mycket vikten av att inte sitta så mycket och studenterna känner nog till det. Jag har under mina hälsokunskapstimmar på 75 minuter eleverna att stå 10-15 minuter mitt i lektionen, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Många positiva till mer gymnastik

Konkurrensen om timmarna i gymnasiet är ändå rätt hård och de flesta ämnen skulle vilja ha lite fler kurser. Enligt Riitta Pääjärvi-Myllyaho är attityderna mot gymnastiken bland andra ämnen i skolan ändå gynnsam.

- Skolgymnastik och idrott är så kallade stödämnen för alla andra ämnen. Om man rör på sig mår man bättre och orkar bättre och också resultatet i skolan är bättre. Jag tycker att nuförtiden också andra lärare ser pointen och tycker inte att det är bort från dem, säger Pääjärvi-Myllyaho.

Statsrådet tar under våren ställning till fler gymnastiktimmar i gymnasiet. I fall förslaget om en kurs till går igenom kommer gymnasisterna att få fler gymnastiktimmar från år 2016.