Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå måste satsa för att trygga Y-tågen

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 13:13.

Kommunikationsministeriet beslutade i går att lokaltågstrafiken på kustbanan får fortsätta som tidigare.

Ministeriet ville också ge regionerna en möjlighet att se över markanvändningen. I praktiken innebär det att ministeriet kastar över bollen till kommunerna som nu får arbeta för Y-tågens framtid.

Kristian Westerholm är första viceordförande i Ingåfullmäktige.J
Bildtext Kristian Westerholm är första viceordförande i Ingåfullmäktige.J - (Copyright: Yle)

- Tanken är att Ingå kyrkby och Ingå stationsområde ska växa ihop. Nu har tyngdpunkten varit på att utveckla kyrkbyn och Degerby. Jag måste medge att utvecklingen av stationsområdet inte har varit så stark som den borde ha varit, säger Kristian Westerholm (SFP), första viceordförande för Ingå kommunfullmäktige.

1 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Inte första gången

Redan på 1990-talet fanns det planer på att utveckla stationsområdet, men de förkastades.

- Planer på en detaljplan över föll på att det krävdes kommunalteknik till stationsområdet. Då tyckte man inte att det var realistiskt, säger Westerholm.

Kollektivtrafik i stället för bil

En annan utmaning som Westerholm nämner är hur Ingå skulle få pendlarna att välja tåget.

- Tyvärr tror jag att alltför många som jobbar i huvudstadsregionen väljer bilen. Kanske vi borde fundera på en matartrafik från kyrkbyn till stationsområdet. Det här har vi provat på tidigare utan större framgång, men kanske det är mera lägligt nu, säger Westerholm.

Ministeriet köper lokaltågstrafiken av VR och enligt avtalet får VR inte ändra på rutterna eller tidtabellerna utan att ministeriet ger tillstånd. Nuvarande avtal gäller till slutet av år 2015.

- Det är orealistiskt att förvänta sig stora förändringar fram till år 2015, men det är viktigt att visa en vilja, säger Sten Öhman, planläggningschef i Ingå.

Läs om Kommunikationsministeriets beslut om Y-tågens framtid.