Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Marko Jokela åker linbana till jobbet i Sotji

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 13:08.
Bildtext Marko Jokela jobbar för tillfället i Sotji.

Den tidigare Karisbon Marko Jokela (numera Vandabo) är ljudtekniker på Yle men jobbar just nu för OBS, Olympic Broadcasting Services under OS i Sotji. Han är med och producerar sändningarna i skidning. Sammanlagt består hans team av 150 personer, varav ett sjuttiotal är från Yle och resten från Frankrike, Norge och USA. De ska se till att både ljud och bild fungerar inför den första sändningen på lördag.

Jokela kom till platsen en dryg vecka innan OS startar på fredagen. Varje gren har ett eget tv-produktionsteam och Marko Jokela ingår i det team som jobbar vid Laura skid- och skidskyttecenter som ska se till att ljudet fungerar perfekt.

- De längsta kabeldragningarna har redan gjorts tidigare, nu återstår för oss att lägga ut endast 2-3 kilometer kabel. Till det hör också att lägga ut 60-70 mikrofoner runt stadion och runtom i skogen säger Jokela som konstaterar att han borde ha haft stegmätare på sig för att se hur många kilometer han sammanlagt rört sig i terrängen.

Laura skidcenter ligger på en höjd av 1500 meter. Det är en av elva tävlingsplatser.

Bildtext Bild från skidcentret Laura.

- Till Laura kommer vi en kort bit med buss och sedan med linbana. Den är lång - den tar 12 minuter ena vägen.

Ljudteknikerstuderande tolkar

Det är sammanlagt cirka mellan 1500-1700 personer som skapar signalerna som når tv:n, radion och webben runt om i världen.

- På plats här är finns dessutom alla frivilliga, väktare och poliser, plus alla de tävlande och publiken. Det är som en liten stad, den här byn, säger Jokela.

Ljudteamet har också med sig ryska ljudteknikerstuderande som behärskar engelska. Men ibland måste de ta händerna till hjälp.

- En del talar bara ryska så vi måste då och då försöka förstå varandra genom teckenspråk, säger Marko Jokela.

Vinter-OS pågår mellan den 7 och 23 februari. Om du har några frågor kring OS så rätar Yle Sportens chef Johan Portin och redaktör Antti Koivukangas ut några av dessa i en live chat direkt från Sotji på torsdagen.

Programmet är inte längre tillgängligt