Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aarniohärvan kopplas till Putinläckan

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 18:50.
Bildtext Jari Aarnio.
Bild: Yle

Brottsutredningen kring chefen för narkotikapolisen i Helsingfors Jari Aarnio tog nya vändningar på onsdagen. Enligt uppgifter till Yle kopplas Aarnio ihop med avslöjandet om att Rysslands president Vladimir Putin fanns med i Centralkriminalpolisens hemliga register över misstänkta brottslingar.

MTV3 avslöjade i fjol att Putin fanns med i Centralkriminalpolisens hemliga register. Avslöjandet ledde till en stor skandal och polisen satte in stora resurser på att få reda på varför Putin hade satts in i registret och vem som hade läckt uppgiften till MTV3.

För närvarande är fyra personer misstänkta för att ha låtit registrera Putin i registret över misstänkta brottslingar men ingen har hittills utpekats som misstänkt för själva läckan.

Putins namn togs bort efter avslöjandet och polisen bad om ursäkt. Polisen har inte förklarat varför Putin registrerades. Enligt inofficiella uppgifter hade det dock att göra med att Putin offentligt umgåtts med representanter för ultranationalistiska ryska rörelser.

Utredningarna kring läckan har hittills letts av statsåklagare Juha-Mikko Hämäläinen, men på onsdagen flyttade han utredningen till häradsåklagare Jukka Haavisto, som leder Aarnioutredningen.

Både Hämäläinen och Haavisto uppger att det finns kopplingar mellan utredningarna men vill inte direkt utpeka Aarnio som misstänkt för läckan till MTV3.

Aarnio - känd och omstridd polis