Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Såhär använder vi Facebook

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 15:48.
Bild: Yle

”Jag har fått fastanställning!” ”Is vänting på bussen” och ”här är vår nyfödda son”, med bild givetvis, är några minnesvärda statusuppdateringar som lagts ut på Facebook av några som svarat på Svenska Yles enkät om hur de använder Facebook.

De flesta av dem som deltog i enkäten gick med i FB under åren 2007-2009 för att hålla koll på vad som är på gång, för att alla kompisar gick med eller för att hålla kontakt med släkt och vänner. Många använder FB uttryckligen som ett kommunikationsverktyg, det är enkelt att vara i kontakt och chatta, både med vänner och arbetskamrater.

Här några kommentarer om varför Facebook är bra:

 • Det är ett fungerande arbetsverktyg i arbetsgrupper och man kan hålla kontakt med vänner och bekanta från forna tider.
 • Det bästa är att vara i kontakt med nya vänner och upptäcka nya saker om sina gamla vänner samt för att hålla kontakt med folk längre bort.
 • Man har en känsla av att man hänger med i sina vänners liv, åtminstone litet. Det är lätt att kontakta någon man känner. Det är roligt tidsfördriv att bläddra i nyhetsflödet.
 • Man blir tipsad om udda nyheter man annars skulle missa och på en liten ort har man sällskap när ett idrottslag man hejar på vinner eller förlorar.
 • Lätt att följa med många vänner. Dessutom fint att få länkar till relevanta artiklar, nyheter och fascinerande videoklipp.
 • Att hitta intressanta, roliga artiklar på nätet, att snubbla över personer man nästa glömt bort och att snabbt få hjälp med nästan vad som helst.
 • Att det finns en hel del grupper där jag kan avhandla mina specialintressen med likasinnade.
 • Att som bildintresserad få dela med sig av sina upplevelser är bara så underbart! Att få vara delaktig i ett samtida medieflöde är jättekul.

Reklam och negativa uppdateringar irriterar

Vi frågade också om vad som irriterar dig på Facebook i vår enkät. Många svarade att reklamer i nyhetsflödet, förnyade system med meddelanden eller hur uppdateringar syns i nyhetsflödet irriterar. Men också mycket kommentarer kring personliga statusuppdateringar om vardagliga göromål, gnäll och negativa uppdateringar. Samtidigt finns det de som säger att om man är glad blir andra stressade av det i sin tur.
Mängden bilder ökar i statusuppdateringarna, många svarade att de uppdaterar främst med bild idag. Och det är också bilder, för många på en gång och främst på barn och djur som kan irritera. Här fler kommentarer om vad som irriterar folk på FB:

 • Om folk laddat ner typ 93 semesterbilder. Irriterar mig också på folk som lägger ut bilder på sina barn, de kan ju inte välja om de vill vara där eller inte.
 • Statusuppdateringar om saker som inte intresserar någon (vad jag hade till frukost, min motionslänk, på väg till butiken etc.) Folk som på öppna FB skickar kärleksbetygelser till sina familjemedlemmar. Folk som ”gillar” alla länkar de ser. En massa bilder på en gång. Det borde vara förbjudet att lägga ut fler än tre bilder per statusuppdatering.
 • Dessa brev från okända ”You look like an angel”, “What a beauty you are”. Det är bluff och humbug.
 • Störande kampanjer, typ ”Om du älskar din syster, tryck gilla” eller ”90 procent av dem som läser detta kommer inte att göra någonting. Ändra din status och stöd cancer-/ anorexi-/sjukdom x- patienter.”
 • Användare som slarvar med säkerheten och inte bryr sig om att lära sig hur man hanterar sekretess- och säkerhetsinställningar.
 • Gnäll om när folk är sjuka, barnen spyr eller liknande, samt de som använder versaler.
 • Inget irriterar men folks uppdateringar stör. Som tur kan man filtrera bort personers statusuppdateringar utan att de vet om det och blir sårade.

Tack till alla som deltog i enkäten ”Hur använder du Facebook” och delade med sig av sina erfarenheter. Totalt fick vi in 65 svar den 4.2.2014.
Läs också Facebook 10 år

Mer om ämnet på Yle Arenan