Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det städas och skräpas i Sotji

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 05:34.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

I en hög av byggavfall sticker en sten av marmor fram. Det finns ett namn och ett årtal inskrivna i stenen. Först förefaller det vara en gravsten men sedan visar det sig att det är fundamentet till en staty som tidigare lär ha stått i parken vid ett sanatorium. På den platsen byggs nu ett nytt universitet.

Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Den här platsen är en bergsby alls inte långt från den olympiska byn med alla sina nybyggda arenor och hotell. Invånarna är rasande över att avfallet har dumpats på deras bakgård, men de myndigheter som har varit på platsen är likgiltiga och säger att det är invånarna själva som har tippat sopor här.

Några killar samlar in skräp som de bränner i en öppen eld som luktar starkt av brinnande plast.

Många är glada över OS

Det här är bara ett av de miljöproblem som invånare i Sotji-området blir tvungna att dras med på grund av OS. Samtidigt finns det många som verkar vara glada över OS och över att världen nu har sina ögon på just den här delen av världen.

Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Frivilliga städar upp

I byn Chosta som ligger invid vägen mellan staden Sotji och Adler, där OS försiggår, samlades i morse en stor grupp frivilliga som utrustade med säckar och platspåsar satte igång en städoperation. Tomflaskor, plastskräp, metallbitar och annat som ligger vid gator och i diken samlas snabbt in.

De här människorna vill att deras by ska vara snygg och fin då det kommer utländska gäster.