Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg förlorade rättegång mot Nordea

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2014 18:02.
Bildtext Raseborg var en av målsägarna i rättegången mot banken Nordea.
Bild: yle/Petra Thilman

Det blev dyrt för Raseborgs stad, många andra kommuner och företag då banken Nordea våren 2009 ensidigt beslöt att höja marginalen med 0,75 procentenheter på sina lån. Nu måste Raseborg också betala en del av rättegångskostnaderna i hovrätten.

Bildtext Raseborgs stadskamrer Thomas Karlsson.
Bild: Yle/ Maria Wasström

En del kommuner och företag besvärade sig över höjningen till Helsingfors tingsrätt där de förlorade mot Nordea. Målsägarna överklagade tingsrättens beslut och i dag (5.2) gav också Helsingfors hovrätt sin dom enligt vilken Nordea hade rätt att höja marginalen.

Stadskamrer Thomas Karlsson i Raseborg säger att det handlade om finstilt text i skuldebreven. Nordea motiverar höjningen med att kostnaderna för bankens finansiering kraftigt hade stigit.

- Det här har inte hänt tidigare och därför ansåg man på kommunfältet att det fanns skäl att reagera på det här, berättar Karlsson.

Dyrt för Raseborg

Nordeas förhöjning av marginalen har kostat Raseborgs stad över 100 000 euro och dessutom tillkommer nu rättegångkostnader, konstaterar Thomas Karlsson.

- Raseborgs andel av rättegångskostnaderna uppgår till 4 procent. För hovrättsbehandlingens del måste staden betala cirka 10 000 euro.

Till stora delar är det frågan om principer och hur banker kan agera i dylika situationer, säger Karlsson.

Högsta domstolen nästa?

Inom en snar framtid ska de inblandade kommunerna besluta om de besvärar sig till Högsta domstolen. Sedan är det upp till Raseborgs stad att bestämma ifall man vill vara med eller inte.

- Ärendet kommer att tas upp i stadsstyrelsen, berättar Thomas Karlsson.

Diskussion om artikeln