Släkt, historia och sammanhang sökes
Att söka efter identitet och rötter ligger i tiden.
Framför mig i kioskkön står en ca 35-årig man med en tidsskrift under armen i färd med att betala.
Tidsskriften är inte någon ekonomijournal eller porrtidning utan Maailman Historia.
En glimt av de ljumma historielektionerna i skolan går som kalla kårar längs min ryggrad - men historia intresserar faktiskt idag. Specialtidskrifter kring bland annat boende och mat växer medan t.ex. damtidningarnas är på väg ner. Detta intresse verkar många andra, såsom tv-bolagen, också ha upptäckt. Vi erbjuds både epok som varuhusdrama från 1800-1900-talen, episka kungadramer från 1500-1600-talen och berättelser där personer av idag går tillbaka till sin egen barndom i sökan efter identitet och rötter.
Man trängtar efter familj och släkt, ett ställe där man blivit född, en stuga eller herrgård som man återvänder till eller en hel nation vars öden man kan känna sig som en del av. Att ställa sitt inre jag i förhållande till det förgångna upplevs som tillfredsställande i vår splittrade och hektiska tid.
Flera tv-serier om rötter, arv och gemenskap står att vänta under 2014. En av dem är den nordiska samproduktionen Tjockare än vatten på Yle Fem.
Platsen för händelserna är ett pensionat på Åland. Tre vuxna barn återförenas eftersom det är deras mors vilja – men det blir en mycket längre och mera komplicerad visit än någon av dem väntat sig.
Hemligheter och minnen från det gångna spelas upp och i centrum finns mammans testamente som ger barnen en svår uppgift, att nu som vuxna tillsammans sköta pensionatet under ett helt år. Det förgångna vävs in i nutiden och påverkar allas liv.
I serien medverkar förutom kända svenska skådespelare såsom Joel Spira, Aliette Opheim och Björn Bengtsson många finlandssvenska namn, såsom Stina Ekblad, Jessica Grabowsky, Tobias Zilliacus och Johanna Ringbom, för att nämna några.
Läs också: Blod är tjockare än vatten
Läs också: Tjockare än vatten - ett Åland utan ålänningar