Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kompismonstret ska stoppa mobbningen

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 07:23.
Bildtext Annika Heikkilä och kompismonstret Ole.
Bild: Yle/Kati Enkvist

På onsdagen lanserades Folkhälsans kompisväska som ska användas i mobbningsförebyggande syfte. Materialet är riktat till både föräldrar och daghemspersonal och ska stöda barnens kamratrelationer och lägga god grund inför framtiden.

Folkhälsan lanserar Kompisväskan

Programmet är inte längre tillgängligt

Annika Heikkilä som arbetar med det nationella projektet Daghem utan mobbning vet att det finns ett behov från barndagvården att veta hur man hanterar mobbning bland riktigt unga barn.

I den klarblåa väskan finns både material för ung och gammal. Meningen är att använda till exempel handdockan Ole för att lättare få barnen att uttrycka hur de känner sig.

Bildtext Kompisväskan
Bild: Yle/Kati Enkvist

- Kompisväskans innehåll har tagits fram i samarbete med forskare och sakkunninga som känner till problematiken med mobbning bland barn, säger Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser som är projektledare för Daghem utan mobbning.

- Nu, under inspirationsdagen, vill vi att pedagogerna ska lära sig använda materialet och ha nytta av det i siit dagliga arbete. En av de saker vi kommer att gå igenom under dagen är Lilla chilla, som består av avslappnande övningar för barnen, säger Stolzmann-Frankenhaeuser.

Daghemsbarnen blev i skymundan

Enligt Annika Heikkilä som arbetar med Daghem utan mobbning i Vasa, har det länge funnits ett behov av mobbningsförebyggande verktyg.

- Under en ganska lång tid har det funnits forskning om mobbning i skolan. Inom dagisvärlden ser det annorlunda ut men det finns ett tydligt behov från daghemspersonalens sida. Och Kompisväskan ska förhoppningsvis möta det här behovet, säger Heikkilä.

Annika Eklund
Bildtext Annika Eklund
Bild: Yle/Kati Enkvist

Annika Eklund, adminstrativ daghemsledare vid Nämpnäs, Näsby och trollebo daghem välkomnar Folkhälsans initiativ.

- Man har nu lyft fram ett problem som finns även i daghemmen, nämligen mobbningen. Det är klart att vi hanterat mobbningen på ett konstruktivt sätt redan tidigare men visst hjälper det här materialet till i att stöda barnens relationer till varandra,

Folkhälsan och projektet Daghem utan mobbning kommer att hålla inspirationsdagar med Kompisväskan året ut i hela landet.

Se också:Projektet Daghem utan mobbning (Folkhälsans webbplats)