Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tove Jansson kan få egen park i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 15:35.
Konstnär och författare Tove Jansson
Bildtext Konstnären och författaren Tove Jansson kan få en park uppkallad efter sig i Helsingfors.
Bild: Yle/Pekka Elomaa

Namnkommittén i Helsingfors brukar vanligtvis inte förorda att existerande namn byts ut, men man tycker ändå att Skatuddsparken kunde byta namn till Tove Janssons park.

Kommitténs sekreterare har varit i kontakt med representanter för turistnäringen, och där förväntar man sig att ett namnbyte kan föra med sig turister, men en massa turistbussar tror man inte ska föra med sig något stort problem. Även Tove Janssons släktingar har fått uttala sig, och de har gett sitt medgivande.

Ett namnbyte har behandlats i namnkommittén redan tidigare, då blev svaret nej. I höstas lämnade Anni Sinnemäki in en ny motion i ärendet och även denna gång var kommittén ursprungligen skeptisk till förslaget. Leila Mattfolk, som sitter i namnkommittén, menar att ett namnbyte inte är någon helt normal rutin, men den här gången är man villig att göra ett undantag.

- Huvudprincipen är att vi sällan förordar att man byter ut ett existerande namn. Men här är nog en av orsakerna den att det finns ett massivt stöd från politikerhåll, samtidigt som namnet Skatuddsparken verkar vara ett rätt okänt namn bland helsingforsarna, säger Leila Mattfolk.

Parken ska hedra 100-åringen

En delorsak är också Tove Janssons 100-årsjubileum som firas i år. Det har redan tidigare funnits planer på att uppkalla ett ställe på Ärtholmen efter författaren, men då det området inte kommer att bli klart ännu på några år, så sökte man ett nytt ställe för att kunna hedra Jansson lagom till hennes 100-årsdag.

- Namnkommittén har hela tiden varit enig om att det är viktigt att få med Tove Jansson i namnförrådet i Helsingfors, men det har varit knepigt att hitta den rätta platsen för det, berättar Mattfolk.

Till följande ska stadsplaneringsnämnden behandla namnbytet. Det är en lång och utdragen tankeprocess som nu alltså ser ut att få sin lösning, namnkommittén har redan år 2002 funderat på att namnge en plats efter Jansson. Vanligtvis brukar man vänta minst fem år efter en persons död innan man uppkallar en plats efter denne. Tove Jansson gick bort den 27 juni 2001. Som barn bodde hon i närheten av det som än så länge heter Skatuddsparken.

Läs också: Namnplanerare tveksam till Tove Jansson-park på Skatudden