Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lärarfacket motsätter sig permitteringar

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 20:58.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Marie Söderman

Lärarfacket, Finlands Svenska Lärarförbund, anser att staden borde höja skattesatsen i stället och att lärarpermitteringar betyder att stadens dåliga ekonomi drabbar barnen och ungdomarna.

Vasa stad planerar att permittera undervisningspersonalen under 14 dagar. Christer Holmlund, förbundssekreterare på FSL.

- Förstår beslutsfattarna att man säljer elevernas trygghet och inlärning på ett bräde? Eftersom skolarbetet måste löpa hela terminen, sköter de lärare som är i tjänst flera klasser samtidigt. I praktiken betyder det att alla elever drabbas under minst en månad. Undervisningen lider förstås, men värre är att oro och illamående får fotfäste bland eleverna, säger Christer Holmlund.

De svenskspråkiga lärarna ifrågasätter också att det stora spartalko som skolorna drog under hösten inte överhuvudtaget beaktas i år.

PERMITTERINGSBESLUT FATTAS SENARE

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vikariestoppet inom skola och dagvård är det som har sparat överlägset mest pengar i Vasa under hösten 2013, och som tack för det straffas personalen med 14 dagars permittering, det är många som har vänt sig till oss i facket och sagt att orken börjar tryta, säger Christer Holmlund.

Christer Holmlund, förbundssekreterare på Finlands Svenska Lärarförbund.
Bildtext Christer Holmlund, förbundssekreterare vid Finlands Svenska Lärarförbund.
Bild: YLE/ Moa Mattfolk

Enligt Holmlund ifrågasätter facket också att stadens personalgrupper i permitteringsförslaget delats in i mer och mindre viktiga, en del grupper permitteras inte alls medan andra permitteras i perioder av varierande längd.

- Och längst ner i hackordningen hittar vi lärarna vars arbete tydligen är så oviktigt att de kan permitteras mest av alla, säger Holmlund som inte tror att beslutsfattarna riktigt vet vad de gör.

Åtta veckors kaos

Alla lärare i en skola kan inte permitteras samtidigt, det verkställs i omgångar som gör att eleverna påverkas i mellan fyra och åtta veckor.

- Under de här veckorna är det inte kvalitativ undervisning det handlar om i skolorna, utan överlevnad. En lärare har hand om minst två klasser och springer mellan de olika utrymmena, samtidigt ska denna lärare garantera elevernas trygghet och säkerhet, säger Holmlund.

Holmlund ingick i en grupp fackliga som på onsdagskvällen träffade beslutsfattare i Vasa stad och försökte föra fram sitt budskap.

- Trots att vi inte var där med något lättsmält budskap så fick jag positiva signaler på mötet, det kändes som om rätt många fullmäktigeledamöter höll med oss om att permitteringar är fel väg att gå, förhoppningsvis kan man inom Vasa stad ännu backa det här förslaget, säger Holmlund.

I slutet av mars klarnar det om Vasa genomför de föreslagna permitteringarna av personalen. Fram till dess jobbar man på att få ner kostnaderna för specialsjukvården och på att fortsätta med det effektiva sparprogram inom stadens olika sektorer som redan har gett resultat.