Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Tobakshandeln för viktig för butikerna"

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 12:43.

Social- och hälsovårdsministeriet i Finland ser mycket positivt på den amerikanska butikskedjans beslut att sluta sälja tobaksprodukter.
- Det här är fint av CVS. Hoppas att de finländska kedjorna tar modell av dem, säger Meri Paavola på social- och hälsovårdsministeriets avdelning för hälsofrämjande.

I dag offentliggjorde den amerikanska butikskedjan CVS som säljer kosmetika, drycker, godis och apoteksprodukter att den kommer att sluta sälja tobaksprodukter. Till hösten ska alla kedjans 7 500 butiker vara tobaksfria.

CVS uppger att beslutet grundar sig på att kedjan vill betona försäljningen av hälsoprodukter. Kedjans tillväxt syns också främst bland apoteksprodukterna.

Vi röker mindre

Den ändring i tobakslagen som innebar att tobaksprodukter inte får finnas synliga i butiker har haft effekt på rökningen, säger Meri Paavola.
Lagändringen trädde i kraft i februari 2012. Enligt en undersökning minskade minderårigas tobaksinköp från butiker, kiosker och bensinmackar minskade drastiskt mellan åren 2011 och 2013.

- Finländarna röker allt mindre, både unga och vuxna. Unga människors experimentålder har också skjutits upp, man experimenterar inte i lika unga år som förr. Vi menar att det här har att göra med förbudet att synlighålla tobak, säger Paavola.

Handeln säger nej

Kari Luoto på Dagligvaruhandelns förbund säger att det som inverkat på tobaksförsäljningen är att butikskedjorna själva valt att börja kontrollera åldern på personer som ser ut att vara under trettio år.

- Det initiativet kom från oss, inte från staten. Vi är glada att finländarna i snitt röker mindre och att trender visar att rökandet bland både vuxna och unga minskar.

CVS-kedjans försäljningsstopp kommer inte att bli verklighet i Finland, tror Luoto.

- Handeln med tobaksprodukter betyder mycket för den finländska dagligvaruhandeln och det finns inga planer på att sluta sälja dem, säger han.

Läs också:
Amerikansk kedja slutar sälja tobak