Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Föräldrar ska bry sig om vad barnen spelar

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 21:04.
Therese Hahn
Bildtext Skolkurator Therese Hahn

Att spela video- mobil- och dataspel är en allt mer populär sysselsättning bland barn och ungdomar. Föräldrarna borde ha koll på vad barnen sysslar med på sina skärmar, säger skolkurator Therese Hahn i Korsholm.

Det finns spel och så finns det spel. Vissa spel lämpar sig för barn, medan vissa är endast för vuxna. Att barn i lågstadieåldern kommer åt att spela till exempel det mycket populära - och mycket våldsamma - Grand Theft Auto är något som också Therese Hahn mycket väl känner till.

- Det här är nånting som jag dagligen får höra i mitt jobb, det här är nånting som de spelar, säger Hahn.

GTA är försett med 18 års åldersgräns, men både lärare och föräldrar känner till att åldersgränserna inte följs. Bland barnen ser man skyldiga miner då man frågar om de känner till spelet.

- Nä, det är som ett bilspel som man kör omkring i, säger de och väljer att lämna bort bitarna som de vet att är förbjudna, säger hon.

Föräldrar utan koll?

Hur kommer det sig då att små barn kommer åt spel som endast fullvuxna ska spela? Det är den stora frågan, säger Hahn.

Hon tror inte att någon förälder skulle tycka att det här är OK, om de var insatta i vad barnen sitter och spelar. Problemet kan var att det idag finns så jättemycket med alla sociala medier och all annan teknik som inte fanns då de själva var unga.

- Jag tror att föräldrarna inte hänger med och kanske inte är tillräckligt intresserade av vad barnen gör när de spelar med sina kompisar, säger hon.

Lika mycket som föräldrarna vill veta vem barnen umgås med "i verkliga livet" så borde de vara engagerade i vad barnen gör på nätet.

- Även om man själv inte är jätteintresserad av sånt här (spel, datorer, Internet) så är det ens uppgift som förälder att intressera sig och be dem visa vad de gör, vad de spelar - jag tror att barnen vore jättelyckliga över det.

Ställ in åldersgränsen

En enkel åtgärd som föräldrar kan göra är att ställa in åldersgränsen på spelkonsolen. Alla moderna konsoler kan ställas in så att spel med en viss åldersgräns kräver en upplåsningskod för att starta.

Se också: "Är det du som styr spelet eller spelet som styr dig?" På webbplatsen Pelitaito.fi (svenskspråkig!) ges råd till spelare, föräldrar till spelare och spelande föräldrar.