Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Internationellt upprop mot Putin

Från 2014
Uppdaterad 06.02.2014 13:57.
Bildtext Vladimir Putin.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Kjell Westö är en av över 200 kulturpersonligheter från 30 olika länder som inför OS i Sotji skrivit under ett upprop mot kränkning av yttrandefriheten i Ryssland.

Som författare och konstnärer kan vi inte stå tysta vid sidan om medan våra medförfattare och -journalister tystas ned eller riskerar åtal och ofta drastiska straff för att blott uttrycka sina tankar.

Som ett upprop mot president Vladimir Putins Rysslands allt strängare lagar mot mänskliga rättigheter och den allmänna yttrandefriheten har över 200 internationella författare och kulturpersonligheter skrivit ett öppet brev till de ryska myndigheterna.

Brevet, som publicerades i den brittiska tidningen The Guardian på torsdagen, fördömer Rysslands nystiftade lagar mot bland annat så kallad homosexuell propaganda. Författarna manar Rysslands regering att dra tillbaka lagarna som kränker yttrandefriheten.

Finländska kulturpersonligheter som finns med på listan är bland andra Kjell Westö, Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Peter von Bagh och Leena Parkkinen.

Diskussion om artikeln