Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bibelbältet censurerar Nymphomaniac

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Bildtext Nymphomaniac är inte värst rumsren.
Bild: Filmikamari / Nymphomaniac

Det blir en riktig fullträff när Bibelbältet censurerar Nymphomaniac. Lars von Triers fyratimmarsmästerverk visas snart på en bioduk nära dig.

Bibelbältet censurerar

Välkommen till andra artikeln i vår recensionsform Bibelbältet censurerar. Här har vi väldigt ovetenskapligt poängsatt en film enligt olika icke-rumsrena kategorier och utifrån det räknat ut hur anständig en film är i procentenheter. Tidigare har vi censurerat Dallas Buyers Club.

Nymphomaniac är den tredje delen i Lars von Triers depptrilogi dit också Antichrist och Melancholia hör. De flesta regissörer gör film för publiken men von Trier tänker tvärtom - han gör filmer för sig själv. Det är väl så varje stolt konstnär borde tänka, no?

Bild: Christian Geisnaes

I Nymphomaniac spelar Charlotte Gainbourg Joe som efter att ha blivit misshandlad på gatan plockas upp av Stellan Skarsgårds karaktär Seligman som tar hem och pysslar om henne. När Joe ligger där i sin konvalecens börjar hon berätta sitt livs historia och varför hon hamnat i den här situationen. Hela hennes liv går ut på sex, hon är ju en nymfoman, och vi följer henne från barndomens sexuppvaknande till att hon tappar sin libido och behöver allt hårdare tag för att få tillfredsställelse.

Det har talats mycket om Nymphomaniac och om att det är en porrfilm med sexscener utan dess like. Riktigt så är det ändå inte. Filmen är vacker på sina ställen, provocerande på sina, men det är sist och slutligen en väldigt bra film. Nu tänker vi inte gå in och analysera filmens handling, vi lämnar över det åt folk som är mer lämpade för saken, utan istället fortsätter vi på vår serie Bibelbältet cencurerar och tittar hur mycket i filmen som egentligen är rumsrent.

Ta på dig censurbrillorna

Eftersom von Trier själv har fått censurera sitt mästerverk för att alls kunna visa det på biografer (det vi ser är den nedklippta versionen på fyra timmar, den ursprunliga klockar in på fem och en halv timme) kan vi direkt anta att Bibelbältet tagit sig an ett viktigt uppdrag i och med Nymphomaniac. Vi ser en del olika kategorier av synd i filmen, men mest handlar det naturligtvis om sex. Vi tittade ändå på följande och poängsatte kategorierna från 1 till 5.

Nymphomaniac är endast 20 % rumsren.

Homosexualitet
Nakenhet
Sexscener
Penisar
Rusmedel
Vaginor
Orent språk

Nymphomaniac tar fullpott i flera kategorier. Nakenhet, sex, penisar och vaginor kryllar det av i den här filmen medan det inte förekommer osansat mycket rusmedel och homosexualitet. Språket fick bara fyra censurpoäng eftersom allt prat om könsorgan och kroppsligt umgänge är väldigt befogat. Summa summarum är Nymphomaniac endast 20 procent rumsren.

Om du tycker att Beverly Hills 90210 är ovanligt osedlig och skamfylld ska du verkligen inte se Nymphomaniac. Men vill du få en snyggt paketerad story, en fantastisk prestation av Uma Thurman, trådsmala kvinnokroppar, buffliga män och en rörande historia ska du absolut se Nymphomaniac, båda delarna av filmen (ja, den fyra timmar långa filmen är indelad i Del 1 och Del 2 - lite som Kill Bill).