Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Eget grönsaksland skulle höja livskvaliteten på äldreboendet

Från 2014
Uppdaterad 07.02.2014 06:55.
strömsö, dukning
Bildtext En egen grönsakstäppa skulle verka aktiverande för de boende, säger man på Furuåsen
Bild: Strömsö/Yle

Egna jordgubbar, nypotatis och lök. På Furuåsens aktivitetscenter i Karleby skulle man gärna ha ett eget grönsaksland. Det var läkaren Virve Ojutkangas som förra veckan föreslog att varje äldreboende kunde odla egna grönsaker. Dels som hobby, dels för att förbättra maten.

Satu Wikman jobbar på Furuåsen. Hon tror att maten skulle bli bättre om man hade egna grönsaker och bär.

- Säkert, då får man egen jordgubbsoppa. Nu kommer den bara i färdiga förpackningar och "literspöntona", och soppan är gjord på saft. Det är inte äkta. Det är helt annat då man ser jordgubbar, blåbär eller lingon i soppan. Smaken är också en helt annan då, säger Wikman.

Vid Furuåsen finns en park och en liten odlingslåda redan nu. Men Wikman jobbade tidigare på ett boende som hade ett ordentligt grönsaksland.

- Potatisland, morötter och lök. Och svartvinbär tyckte de om. Vi tog ofta ut dem i rullstolarna så de fick plocka i sig.

Wikman skulle också önska att åldringarna fick följa med årstiderna via äppelträd och bärbuskar.

- Och jag tycker att de borde få nypotatis, det fick de inte alls i somras. Det skulle vara så viktigt åt de äldre, liksom åt oss yngre. Vi väntar också på den där smaken av nypotatis med sill och dill.

"Kostar bara några hundra"

På stadens parkavdelning tycker man att idén om grönsaksland är rätt enkel att genomföra. Alla boenden har åtminstone en liten gård där det går att odla.

- Det låter helt bra, och det behövs inte några stora pengar för det heller. Några hundra euro kan räcka, säger arbetschef Terho Lindberg på stadens parksektion.

Han säger att parkavdelningen kan hjälpa till med matjord och att bygga upphöjda odlingslådor så de äldre inte behöver böja sig. Men själva odlandet får de äldre och personalen på boendena ta hand om själv.

- De kan inte odla alla grönsaker som behövs på boendet, men det känns ändå bra. Att vara ut och kunna smaka en morot då och då. Eller ta sallad från eget land på smörgåsen, säger Lindberg.

Läs också: