Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Få sexmissbrukare vågar tala om det

Från 2014
Uppdaterad 07.02.2014 14:49.
Bildtext Lars von Triers mycket omtalade film Nymphomaniac har finländsk biopremiär idag. Filmen handlar om sexmissbruk.
Bild: Nymphomaniac

I dag har Lars von Triers mycket omtalade film Nymphomaniac finländsk biopremiär. Filmen lyfter sexmissbruket på tapeten. Myteriet har träffat en sexmissbrukare. Här är hens historia.

Myteriet: Sexmissbruk i Myteriet

Programmet är inte längre tillgängligt

”Kim” som har valt att vara anonym och egentligen heter något annat i verkligheten är sexmissbrukare och har lärt sig att leva med missbruket. Hen berättar att hen tänker konstant på sex eller i varje fall många gånger per dag.

Men råkar jag se en snygg kropp eller en reklam med en snygg person så skiftar tankarna genast till sex och det leder ofta till att jag vill "ladda av" situationen genom att ha sex eller onanera. Det här kan hända flera gånger per dag.

– Om jag är koncentrerad på mitt arbete eller är i en ingående diskussion med någon så tänker jag inte automatiskt på sex. Men råkar jag se en snygg kropp eller en reklam med en snygg person så skiftar tankarna genast till sex och det leder ofta till att jag vill "ladda av" situationen genom att ha sex eller onanera. Det här kan hända flera gånger per dag.

Kim påpekar att nästan alla människor tänker på sex dagligen men är man en sexmissbrukare tar det över ens normala liv. Med tiden har Kim ändå själv lyckats lära sig att leva med det.

– Tidigare kände jag mig bara som en dålig människa tills en kompis sa att jag eventuellt har ett problem som heter sexmissbruk. Det var betydligt lättare efter det för då fanns det något som man kunde identifiera och göra något åt, säger Kim.

Diagnostiserad i tonåren

Kim blev diagnostiserad ganska sent i tonåren men säger att hen nu i äldre ålder lätt kan identifiera symptomen som hen hade redan i de tidiga tonåren.

Anna Kolster är sexualterapeut och säger att sexmissbruk är stigmatiserat i dagens samhälle och att det finns väldigt få som vill komma ut och öppet erkänna att de är sexmissbrukare.

Bildtext Anna Kolster jobbar som sexualterapeut. Hon säger att sexmissbruk är stigmatiserat i dagens samhälle.
Bild: Yle/Eva Frantz

– Man vet med säkerhet att två tredjedelar av de som är sexmissbrukare är män. Missbruksproblematik i största allmänhet är lika vanlig hos män och som hos kvinnor. Varför sexmissbruk är vanligare hos män kan jag inte säga, men det kan ha något att göra med hur man fått ge uttryck för sin sexualitet i samhället. Matmissbruk igen är vanligare hos kvinnor än hos män, säger Anna.

Kortvarigt välbefinnande

När man använder sex som substitut för någonting man inte kan kontrollera så kan man identifiera sig som sexmissbrukare. Anna Kolster säger att om man känner ett okontrollerat behov av att onanera hela tiden är man en missbrukare.

– Man får ett kortvarigt välbefinnande av att göra det som man inte egentligen borde få göra. En sexmissbrukare är t.ex. väldigt ofta otrogen och man fortsätter med de destruktiva handlingarna trots att man gör både sig själv och omgivningen illa.

Det tyngsta är när jag faller tillbaka i mitt maniska beteende och jag känner mig tvungen att mätta det på något vis. För mig betyder det i dag att jag kan onanera fem gånger per dag och senare på dagen ännu ha sex.

Mediciner tar bort sexlusten

Det finns mediciner som tar bort den sexuella lusten men de tar endast bort symptomen och sköter inte om problemen som ligger där under och bara gror.

– Väldigt ofta då det gäller missbruk av olika slag saknar du något som du fyller ut med någonting annat. Är du alkoholmissbrukare kan du sluta dricka alkohol, men är du en matmissbrukare eller sexmissbrukare så kan du inte bara plocka bort behovet, säger Anna Kolster.

Lär dig att leva med det

Kim berättar att hen insåg att hens missbruk inte går att bota utan hen bara måste lära sig att leva med det.

– Jag har träffat två sexualterapeuter under mitt liv och de lärde mig att erkänna och acceptera att jag har en sjukdom, alltså att jag är en sexmissbrukare. Efter det blev allting lättare.

Lyckligt gift

Kim påpekar också att hen har haft många korta förhållanden i sitt liv och de har alla tagit slut på grund av hens sexdrift och på grund av att hen som följd till det varit otrogen. Idag säger hen att är hen lycklig gift med en underbar människa och det fungerar eftersom hen har lärt sig att vara öppen med sina problem och kunnat tala om det med sin partner.

– Det tyngsta är när jag faller tillbaka i mitt maniska beteende och jag känner mig tvungen att mätta det på något vis. För mig betyder det i dag att jag kan onanera fem gånger per dag och senare på dagen ännu ha sex.

Lyssna på en längre intervju i Myteriet klockan 13.05

Läs också Fyra timmar sex på bio i helgen.

Mer om ämnet på Yle Arenan