Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Upp till bevis för abiturienterna

Från 2014
Rektor Anne Levonen och abiturient Johanna Mäkinen
Bildtext Rektor Anne Levonen och abiturient Johanna Mäkinen
Bild: Yle/Roger Källman

Vårens studentskrivningar börjar i dag med provet i modersmål. Det är inte bara abiturienterna som är nervösa: Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen säger att det är pirrigt inför skrivningarna.

- Det är också en härlig känsla, för det är det här som vi har väntat på, det är målet för många skribenter och målet i gymnasiet är ju att skriva studentprov, säger hon.

Programmet är inte längre tillgängligt

I Vasa gymnasium och Vasa svenska aftonläroverk är det rekordmånga abiturienter i år: 118 stycken. Johanna Mäkinen är en av dem.

- Det känns lite nervöst, man vet ju inte vad det kommer för rubriker (i modersmålets skriftliga del), men förhoppningsvis går det bra, säger hon.

Johanna har förberett sig genom att titta igenom gamla provfrågor. Hon har också läst teori, för att få till den språkliga biten.

- Hon har förberett sig rätt, säger Anne. Självfallet gäller det att vara medveten om vad som händer och är aktuellt, men då det gäller modersmålets textkompetensdel gäller det att kunna tänka själv, att dra slutsatser och att analysera texterna.

Om två år tas datorerna i bruk i studentexamen, men fram till dess är det papper och penna. Johanna Mäkinen är ändå inte besviken över att hon inte får vara med om den nya teknikens intåg.

- Jag tycker att det på något sätt känns bättre att skriva för hand, så jag är nöjd att få göra det.