Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra finländare till final?

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Janne Korpi
Bildtext Janne Korpi hoppas på final.
Bild: Lehtikuva

Åtta herrar är redan klara för slopestylefinalen medan 21 åkare ännu ska göra upp om de resterande fyra platserna i semifinalen på lördag morgon. Om Janne Korpi och Ville Paumola ska göra Peetu Piiroinen och Roope Tonteri sällskap då man tävlar om medaljerna måste de lyckas alldeles perfekt.

På grund av att det skulle vara mot goda seder att ha idrottare utslagna ur OS redan före tävlingarna officiellt öppnas, avancerade samtliga åkare från torsdagens slopestylekval. Åtta av dem direkt till final, bland dem Finlands Roope Tonteri och Peetu Piiroinen, medan de övriga 21 åkarna deltar i semifinalen som tävlas på lördagmorgon, några timmar före finalen.

Varken Ville Paumola eller Janne Korpi lyckades få till stånd ett helt åk på något av sina två kvalförsök. Paumola om prisats som en av världens stiligaste åkare lyckades inte landa sina alla sina hopp medan Korpi kraschade riktigt ordentligt då han landade på ryggen i sitt andra åk. Hur han återhämtat sig från den smällen får vi se i semifinalen.

Av dessa två är Paumola, VM-bronsmedaljören från 2011, den mer sannolika att ta sig vidare. Så länge han landar sina hopp är det här fullt möjligt.

Största favoriterna att ta sig till final

Mark McMorris, CAN – 20-åringen är utan tvekan en av de absolut största stjärnorna i slopestyle. Han vann i X-Games både 2012 och 2013, men två veckor sedan måste han nöja sig med silver i Aspen då Max Parrot tog hem segern. I sitt sista åk i den tävlingen föll McMorris och skadade revbenen. Trots att det fortfarande gör ont stod McMorris i kvalet för ett jättefint åk som ändå inte räckte till final. Det här tyckte varken han själv eller många andra att var rätt dömt av domarna.

Seppe Smits, BEL – VM-vinnaren från La Molina 2011 gjorde två bra åk i kvalet. Det bättre fick han 91 poäng för vilket hade räckt till andra plats i det första heatet, men i det högklassiga andra heatet var han först femma. Ifall han lyckas lika bra i semifinalen kommer han att vara med även senare på lördagen.

Charles Guldemond, USA – Många tyckte att Guldemonds första åk borde ha belönats med bättre poäng än 86. X-Games-femma.

Clemens Schattschneider, AUT -90 poäng i kvalet. Tvåfaldig VM-femma i slopestyle.

Semifinalen i slopestyle tävlas på lördagen, sändningen inleds klockan 7.15 i Yle Fem.
Finalsändningen kör igång klockan 10.30 i TV2.