Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair anlitar amerikansk personal - facket upprörs

Från 2014
Bild: EPA / Seppo Sirkka

Flygvärdinnornas och stewardernas fackförbund SLSY kritiserar Finnair för anlitandet av inhyrd personal. Enligt förbundet vill Finnair ersätta en del av den finländska kabinpersonalen på flygen till New York med folk från amerikanska bemanningsföretag.

Finnair har sedan tidigare haft utländsk personal på flyg till destinationer i Asien, eftersom språkkunskaper enligt bolagets uppgift är av vital betydelse för kundservicen. Då nu utomstående personal anlitas även på övriga flyg rör det sig om ett försök att kringgå finländsk arbetslagstiftning och finländska arbetsvillkor, anser SLSY.

Finnair sökte personal till sina New York-flyg via Nylands arbets- och näringsbyrå. De sökande förutsattes ha möjlighet att vara stationerade i New York och inneha arbetstillstånd i USA. SLSY betecknar ett sådant villkor som helt orealistiskt, och säger att de flesta sökande därmed gallras bort.

SLSY konstaterar i ett pressmeddelande att både flyg, piloter och kabinpersonal avgår från Helsingfors och återvänder dit. Varken kundservicen eller övriga orsaker motiverar varför en del av personalen borde komma från New York.

Enligt de uppgifter som facket fått, har arbets- och näringsbyrån gett positiva delbeslut på ansökningarna om arbetstillstånd, och bara det formella godkännandet från Migrationsverket återstår. SLSY kallar lösningen fullkomligt obegriplig.