Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien: Utsvultna civila evakuerade från Homs

Från 2014
Uppdaterad 08.02.2014 18:38.

I Syrien försöker FN få fram mat och läkemedel till staden Homs, som har varit belägrad i 18 månader. Samtidigt ska evakueringen av utsvultna civila ur staden fortsätta.

Närmare 3 000 civila tros vara instängda i Homs där bristen på förnödenheter är skriande. En första grupp på 83 människor kunde evakueras i går. De var svårt medtagna efter att ha levt på i stort sett ingenting under den senaste tiden.

- Där är kallt, kallt, väldigt kallt, berättar en gammal, avmagrad man, som har klätt sig i flera lager kläder. Han har överlevt genom att äta timjankvistar doppade i olivolja.

Syrisk tv har visat bilder på evakuerade som fick mat i går kväll. De sade sig inte ha fått bröd på fem månader. En del av de evakuerade berättar att de klarade livhanken genom att äta gräs och löv.

Enormt hjälpbehov

Den syriska armén belägrar gamla stan i Homs, som kontrolleras av rebeller. Armén och rebellerna har kommit överens om ett tre dagars eldupphör för att få fram humanitär hjälp till de nödställda. Behovet av hjälp är enligt Röda Korset enormt.

FN har förnödenheter lagrade i stadens utkanter, som ska föras in så fort trygga transporter kan garanteras. Enligt ryska medier kom hjälptransporterna i gång på lördag eftermiddag.

Andra medier rapporterar om granatattacker och explosioner i staden, och de stridande parterna anklagar varandra för att ha brutit mot eldupphöret.

Om de nu aktuella hjälpförsändelserna lyckas nå fram så är det första gången sedan medlet av år 2012 som Homs-borna nås av humanitär hjälp.