Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeymedaljen hägrar

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:36.
Finland-USA, OS 2014
Bildtext Emma Terho (i mitten) ryckte upp sig, liksom hennes lagkamrater.

Under hennes första byte var det svårt att tro att Emma Terho har den OS-rutin och de OS-framgångar hon har. Terho spelar i Sotji redan sin femte OS-turnering och har två OS-brons i prisskåpet. Ändå var hennes första byte i klass med något vi trodde att hon skulle ha presterat i Nagano-OS 1998 som 16-åring.

Passningen rakt åt Hillary Knight som enkelt kunde göra 1-0 till USA var mera typisk för en nervös 16-årig OS-debutant än för den 32-åriga rutinerade backklippa hon på riktigt är. Efter mardrömsstarten var det hela tiden för svårt för Finland att komma igen.

Lyckligtvis spelade Terho tillsammans med hela Finland bättre efter det. Men trots det var det aldrig något snack om vilket lag som var det bättre. USA tog en rättvis 3-1-seger, och visade med fantastiska individer som Hillary Knight och Amanda Kessel att de har alla chanser att ta sitt första guld i damhockeyn sedan 1998.

Med tanke på Finlands medaljchanser gäller det att ta vara på de goda ingredienserna i Finlands spel:
-Attityden var den rätta då laget gav aldrig upp, trots att amerikanskorna var fysiskt långt före.
-Noora Räty håller som väntat världsklass mellan stolparna.
-Radarparet från North Dakota, Michelle Karvinen-Susanna Tapani hittade varandra i powerplay.
-Många unga OS-debutanter klarade av öppningsmatchen utan tabbar.

Och då man som ung OS-rookie klarar av sin första OS-match med hedern i behåll är vägen öppen för medaljpallen. Det vet också Emma Terho. Hon har vetat det sedan OS i Nagano där blev hon alla tiders yngsta finländska OS-medaljör.