Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Heinäluoma tar inte ställning i ordförandeval

Från 2014
Uppdaterad 08.02.2014 15:30.
Bild: Yle

För sex år sedan lämnade riksdagens talman Eero Heinäluoma posten som Socialdemokraternas ordförande. Han säger att han fortfarande står bakom sitt beslut, men att han är överraskad av att SDP haft det ännu svårare efter att han "putsade bordet".

- Det är klart att jag antog att vårt väljarstöd skulle stiga, sade han i programmet Morgonettan i TV1.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Heinäluoma efterlyser öppen diskussion - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tidigare i veckan uttryckte SDP-veteranen Jacob Söderman sin oro för partiet. På sin Facebooksida uppmanar Söderman partiet till respekt och saklighet, annars kan stämningen bli obehaglig.

Också Heinäluoma säger att diskussionen i partiet måste vara öppen och ärlig inför ordförandevalet.

- Det viktigaste är att vi blickar framåt. Nu väntar vi på att våra ordförandekandidaters visioner av hur partiet och landet borde reformeras.

Heinäluoma ville inte kommentera vem han själv föredrar som SDP:s ordförande. Han dementerade rykten om att han skulle vara en av krafterna bakom Jutta Urpilainens utmanare Antti Rinne.

- Jag har inte hört sådana spekulationer. Det finns ingen sanning i den historien.

Ifrågasätter ECB:s roll

Den europeiska centralbanken borde ha en större roll då det gäller att stöda den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen, sade Heinäluoma också. I sin nuvarande form är ECB:s centrala roll att se efter prisstabiliteten, det vill säga vakta på att inflationen inte ökar eller avtar för snabbt.

På frågan om inte en devalvering - liksom tidigare - kunde vara möjlig svarar Heinäluoma att euron är en fritt flytande valuta.

- Problemet kommer av att andra pressar ner sin valuta och då stiger eurons kurs. Här måste vi se vilken ECB:s roll är, kommenterade Heinäluoma.

Svår ekonomisk situation

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Heinäluoma: Statsskulden problematisk - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Han betecknar situationen inom den finländska ekonomin som ovanligt svår - i efterdyningarna av finanskirsen och strukturomvandlingen inom industrin.

- Vi har inte förstått strukturomvanligen i tid. Om vi ser till att det finländska arbetet är konkurrenskraftigt klarar vi oss, sade Heinäluoma.

Bannor åt riksdagsledamöterna

Heinäluoma ondgjorde sig också över vissa riksdagsledamöters beteende.

Under riksmötets öppning under veckan var det tre riksdagsledamöter som försenade sig från ceremonin.

- Principen är att republikens president träder in i salen som den sista och efter det stängs dörrarna. Om man blir försenad är det bättre att inte komma in i salen alls, menade Heinäluoma.

Han ville inte namnge de riksdagsledamöter det var som inte kom i tid.

Allmänheten reagerar

Heinäluoma gillade inte heller att en del ledamöter sände bilder till sociala medier från salen, eller genast efter öppningsceremonin.

Han påtalade också att ministrar har för vana att använda sina mobiltelefoner eller läsplattor under sessionerna. Med tanke på hur riksdagsarbetet ser ut utåt vore det ändå bättre om användningen av mobiltelefoner begränsades.

Heinäluoma berättade också att användningen av mobiltelefoner i riksdagen är det som oftast kommer upp i responsen från allmänheten.

Diskussion om artikeln