Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlejonen positiva trots förlusten

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finland-USA, OS 2014
Bildtext Riikka Välilä fick se USA-spelarna fira i OS-premiären.

Det var ingen katastrof att förlora öppningsmatchen, betonar både Finlands målvakt Noora Räty och veteranen Riikka Välilä efter nederlaget mot toppnationen USA.

Finland förlorade med 1-3 i en match där USA:s andra och tredje mål i mittakten var aningen tursamma. Både Räty och Välilä menar ändå att siffrorna inte känns orättvisa.

– Förstås harmar det att vi förlorade men vi kan vara stolta över att vi kämpade ända till slut. Motståndaren fick några tursamma studsar och där avgjordes det, men man måste också förtjäna turen och det gjorde USA idag, säger Räty rakryggat till Yle Sporten.

– När man skapar många bra chanser är det också lätt hänt att man har turen med sig och det blir mål, fortsätter Välilä. Vi visste att dom är starka och dom visade verkligen att dom kan spela hockey. Men samtidigt spelade vi bra defensivt.

”Vi var modigare i tredje perioden”

Susanna Tapani reducerade med några minuter kvar på klockan – ett värdefullt mål, intygar Räty.
– Väldigt viktigt. Det föll en tyngd från våra axlar.

– Vi gjorde lite förhastade beslut och släppte pucken för enkelt, och inför den sista perioden sa tränaren att vi måste vara modigare – och det var vi. Det var väldigt fint gjort av Michelle Karvinen att passa fram Susanna och visa oss andra att vi verkligen kan, konstaterar Välilä.

Välilä gjorde i höstas comeback till hockeyrinken efter en paus på ca tio år och trivdes i hetluften mot de urstarka amerikanskorna.

– Det var väldigt roligt att spela! Jag försökte tänka att även om motståndarna är tuffa ska jag försöka njuta. Jag tror jag kan ännu bättre men som tur är nästa match redan i övermorgon.

På måndag möter Finland den kanske största guldfavoriten Kanada.

Läs också: Hockeymedaljen hägrar