Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jessica Grabowsky i ny TV-serie

Från 2014
Uppdaterad 08.02.2014 16:11.
Tjockare än vatten (12)

Finlandssvenska skådespelerskan Jessica Grabowsky blev känd för den stora massan i filmatiseringen av Kjell Westös roman Där vi en gång gått och Aku Louhimies prisade film 8-pallo. Nu är hon aktuell i dramaserien Tjockare än vatten som sänds på Yle Fem.

- Den handlar om ett pensionat ute på Åland där jag och min man Oscar har arbetat en längre tid tillsammans med Oscars mamma, som spelas av Stina Ekblad. Mamman har bett Oscars syskon som inte har träffats på ett bra tag att komma dit och sen börjar det hända en massa spännande som jag nu inte kan avslöja, haha.

Trots att serien utspelar sig på Åland har den inte spelats in där utan ute på Barnens Ö som ligger två timmar väg från Stockholm.

- Då vi kom dit på försommaren var det nästan spöklikt med alla stora tomma trähus men i juli började busslasterna rulla in och jag vaknade varje morgon till tjo och tjim som kom från barnens aktiviteter. Att eftersträva tystnad under inspelningarna var således helt omöjligt, vi fick helt enkelt ta det som det kom.

Svensk stjärnkultur och skådespelarknep

Tjockare än vatten är ett finskt/svenskt samarbete med skådespelare från båda länderna. Är det stor skillnad på skådespelaryrket i respektive land?

- Nej, inte egentligen. Det enda jag lade märke till var att i Sverige har man en mer utvecklad stjärnkultur, man lyfter upp sina skådespelare mer. En dag då killarna hade en ganska tung fysisk scen blev de servade med massage och annat, något som vi i Finland bara kan drömma om.

Serien har redan börjat visas i Sverige där den varit en stor publiksuccé. Även i Finland har de nordiska serierna haft stor genomslagskraft. Vad är hemligheten bakom framgångarna?

- Jag har bara sett Bron och den är ju helt enkelt baserad på ett otroligt bra manuskript. Sen kan det ju hända att de nordiska länderna känns mer bekanta och miljöerna är lättare att relatera till. Jag älskar TV-serier överlag. Just nu tittar jag på Breaking Bad och jag älskar att tillbringa en hel ledig på soffan tittandes på tio avsnitt på raken. Top of the lake är en annan favorit som också faktiskt kan ses på Arenan.

Är det som skådespelare svårt att titta på tv, film och teater och bara njuta av själva produkten eller blir det lätt att man sitter och analyserar skådisarnas arbete?

- Det är ju ett tecken på bra manus och bra skådespeleri att man glömmer att tänka på sådant men det är klart att det händer ibland. Om någon gör något som ser bra ut eller är väldigt effektfullt lägger jag nog det bakom örat och använder i mitt eget arbete där det kan tänkas passa in. Min rollfigur Liv i Tjockare än vatten har t.ex. influenser av Meryl Streep i Bridges over Madison County. Fast det borde jag kanske inte ha avslöjat, haha.

Tjockare än vatten sänds på Yle Fem, onsdagar kl.21 och kan även ses på arenan.yle.fi.