Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Byggare pinas av rättslöshet

Från 2014
Uppdaterad 09.02.2014 20:18.
Byggarbetare i Sotji den 21 januari 2014
Bild: EPA/FILIP SINGER

Det verkar vara helt klart att många av dem som har arbetat med att bygga upp OS-anläggningarna har farit verkligt illa. Det har varit fråga om omänskliga arbetsförhållanden, uruselt boende, obetalda löner och i värsta fall direkt misshandel.

Sådant förekommer hela tiden på byggen runtom i Ryssland men får vanligtvis ingen uppmärksamhet. Nu när omvärlden har fått upp ögonen för problemen blir kanske åtminstone de europeiska byggbolag som arbetar i Ryssland tvungna att föra i bevis att de inte utnyttjar arbetskraft på något kränkande sätt.

Se också Kerstin Kronvalls intervju med president Sauli Niinistö i Sotji!

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Presidenten uttalar sig om mänskliga rättigheter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Byggare drömmer om ett bättre liv

Problemet har sitt ursprung i två saker. Bristen på arbetskraft i Ryssland och fattigdomen i de närmaste grannländerna. Oerhört många som arbetar som byggare i Ryssland kommer från Centralasien. De har ingen utbildning för sitt jobb men är flitiga och beredda att jobba långa dagar.

Arbetarnas mål är att kunna skicka hem pengar till familjen. Någon kanske till och med drömmer om att kunna spara pengar för att sedan återvända hem och bilda familj eller rentav bygga sig ett hus. De flesta åker iväg med stora löften och höga förväntningar.

Människohandel

I praktiken handlar det om människohandel. Byggbolagen beställer in ett visst antal arbetare alldeles som de beställer armeringsjärn, betong och isoleringsskivor. Det finns förmedlare som samlar ihop arbetare och forslar dem till byggplatsen. Hur mycket förmedlaren förtjänar är inte känt men det handlar inte om småsummor.

Eländigt boende

Många arbetare bor mycket trångt, ibland delar femton män på en etta. Man kan bara ana hur det luktar i rummet efter att de ha sovit där en natt. Köerna till toaletten är en pina och självklart har männen inget privatliv. Ibland händer det också att de tvingas bo i de hus de håller på att bygga.

Ingen bryr sig om arbetarskydd

Arbetarnas rättigheter kränks också av urusel utrustning och avsaknaden av arbetarskydd. Vissa stora internationella bolag ser verkligen till att arbetarna har hjälmar och skyddande skor men i väldigt många fall är säkerhetsfrågor inte aktuella.

Man kan se arbetare jobba på hög höjd utan säkerhetslinor eller skyddsräcken. Ibland klättrar de på utsidan av hus på smala plankor och det är alls inte ovanligt att någon faller ned och skadas eller dör.

Korruptionen blomstrar

Byggbranschen är ofta ett tillhåll för mutkolvar och fifflare och då mellanhänder vill stoppa pengar i egen ficka är det inte mycket som blir över till dem som utför grovjobbet. Det är också vanligt att den som vinner en byggoffert måste betala tillbaks en del av pengarna till beställaren.

Rätt till arbete och lön

Amnesty International har riktat hård kritik mot förhållandena för de utländska byggarbetarna i Qatar som står värd för fotbolls-VM 2022.
Bildtext Amnesty International har riktat hård kritik mot förhållandena för de utländska byggarbetarna i Qatar som står värd för fotbolls-VM 2022.
Bild: EPA/STR

Rätten till arbete och till en skälig ersättning för det finns inskrivna i Förenta Nationernas förklaring om mänskliga rättigheter. Trots det är det här en fråga som ganska sällan granskas då mänskliga rättigheter diskuteras.

De arbetare som ställer krav eller kräver lön blir snabbt av med jobbet och för den som kommer från någon liten by i bergen i Tadzjikistan är det inte lätt att hävda sin rätt bland hårdföra byggbolagschefer någonstans i Ryssland.

Globalt problem

I det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det här minsann inte är något enbart ryskt problem. Fattiga utländska arbetare utnyttjas runtom i världen, också inom EU.

Läs också: Amnesty: Fifa måste reagera på slavarbetet i Qatar

Diskussion om artikeln