Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina höjer terrorberedskapen

I Ukraina har säkerhetsstyrkornas terrorberedskap höjts. Orsaken är att hotet mot strategiska inrättningar bedöms ha vuxit.

Enligt landets regering gäller den höjda beredskapen eventuella terrorattacker mot till exempel flygplatser, tågstationer, gasrör och kärnkraftverk. Anonyma bombhot uppges ha förekommit - liksom hot om ockupationer av statliga myndighetsbyggnader. Den höjda beredskapen beskrivs som en i första hand förebyggande åtgärd.

"Inget samband med demonstrationerna"

Säkerhetstjänsten förnekar att den höjda beredskapen skulle ha något samband med de regimkritiska demonstrationerna, som har pågått i landet sedan slutet av november. I går demonstrerade närmare 80 000 människor i huvudstaden Kiev.

Kapare häktad

Den ukrainske man, som i fredags försökte kapa ett flygplan på väg från Ukraina till Turkiet, har nu häktats. Mannen krävde att planet skulle flyga till OS-staden Sotji, där Ukrainas och Rysslands presidenter möttes. Piloten lyckades lura mannen och kunde trots kapningsförsöket landa i Istanbul. Mannens krav var att den ukrainska regeringen skulle frige tillfångatagna demonstranter.