Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Kallis anser att Solidium inte behövs

Från 2014

Nu riktar förre riksdagsledamoten Bjarne Kallis skarp kritik mot statens placeringsbolag Solidium. Enligt honom finns det ingen orsak till att staten ska ha ett placeringsbolag.

- Solidium lyfter dividender som automatiskt kommer in på ett konto. De har hand om tre, fyra transaktioner per år. Till det här behövs inget bolag - Solidium behöver inte finnas, säger Kallis.

Bjarne Kallis har gått genom Solidiums verksamhetsberättelse från första juli 2012 till 30.6 2013 och enligt honom finns det inga lyckade affärer i den berättelsen.

Han tar bland annat upp köpet av aktier i Outotec och Talvivaara och försäljningen av Spondaaktierna. Enligt Kallis beräkningar har de här transaktionerna lett till en värdeminskning på cirka 50 miljoner euro.

- Ska vi bränna fyra miljoner euro på förvaltningskostnader i Solidium i stället för att låta regeringen göra upp riktlinjer och ha riksdagen att bestämma om statens aktier.

Inte så enkelt

Utvecklingsminister Pekka Haavisto ansvarar för statens ägarstyrning och han håller delvis med om kritiken mot Solidium.

- Det krävs en omorganisering av strukturerna så att kommunikationen mellan politikerna och Solidium blir bättre, säger Haavisto.

Tanken bakom Solidium var att skapa en brandmur mellan politikerna och företagen.

- Det var för att undvika att staten skulle bli som en elefant i en porslinsbutik, säger Haavisto.

Kallis anser att det är riksdagen och regeringen som ska sköta statens aktier och inte ett bolag - kan det rent praktiskt gå att utföra?

- I praktiken är det inte så enkelt på grund av att det krävs snabba beslut och det finns en hel del bolagshemligheter när det kommer till aktier. Solidium behövs men vi måste göra om strukturerna, säger Haavisto.