Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökänd kongolesisk rebelledare inför ICC

Uppdaterad 10.02.2014 18:02.

Den ökände kongolesiske rebelledaren Bosco Ntaganda har hörts i dag av internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Han är en av världens mest eftersökta krigsförbrytare.

Bosco Ntaganda anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten under striderna i östra Kongo-Kinshasa. Han misstänks för mord, våldtäkt samt för att ha tvångsrekryterat barnsoldater och deltagit i massakrer. Ntaganda har hittills nekat till alla anklagelser.

Överlämnade sig överraskande

Ntaganda, som också kallas "The Terminator", hade varit efterlyst av ICC i sju år när han plötsligt i fjol vandrade in på USA:s ambassad i grannlandet Rwanda för att överlämna sig själv. Han ska ha bett om att bli utlämnad till domstolen i Haag. Orsaken tros vara hårda interna strider inom hans rebellgrupp M23. I samband med striderna flydde Ntaganda med en del av sina män till Rwanda. Under sina 15 år som krigare stred Ntaganda också för andra rebellgrupper i området och för den kongolesiska armén.

"Hellre Kinshasa - men Haag okej"

Kongos regering skulle hellre ha sett Ntaganda ställas inför rätta i landets huvudstad Kinshasa, men har senare meddelat att ICC i Haag också går bra. Många hoppas på att den mångåriga och blodiga konflikten i östra Kongo äntligen ska gå mot sitt slut när en av de värsta krigsförbrytarna nu står inför rätta.

Oroligheterna bröt ut efter år 1994 när hutuer, som anklagades för folkmordet i Rwanda, flydde till Kongo. Ntaganda är själv tutsi. Förutom etniska spänningar handlar konflikten i östra Kongo också om herraväldet över områdets rika mineraltillgångar.