Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen körde flera månader med obesiktad bil

Från 2014
Polisbil.
Bildtext Polisen har glömt att besikta bilen.

Från juni till september 2012 körde Helsingforspolisen med en bil som inte var besiktad. Justitiekanslern konstaterar nu att det för trafiksäkerheten, för polisens arbetarskydd och myndigheters trovärdighet är viktigt att polisen sköter om och besiktar sina bilar.

Biträdande justitiekanslerns ställföreträdare Risto Hiekkataipale har nu kommit med ett utlåtande efter en anmälan om att polisen kör med obesiktade bilar.

Poliskommendör Jukka Riikonen och överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen har förklarat sig. Och polisen förklarar det skedda med oaktsamhet. Nu ska polisen ändå skrida till åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

Enligt fordonslagen är ägaren till ett fordon eller chauffören ansvarig för att ett fordon som används i trafiken också är trafikdugligt, registrerat och besiktat. Enligt lagen är arbetsgivaren ansvarig för att ett fordon är trafikdugligt då det tas i bruk av arbetstagaren.

Förutom Helsingforspolisen uppges polisen i Södra Österbotten ha gjort sig skyldig till samma sak. Därför kräver nu biträdande justitiekanslern att polisstyrelsen kommer med gemensamma anvisningar gällande besiktning av bilar.

Justitiekanslern kom med sitt utlåtande förra veckas onsdag.