Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Läsning fostrar och skapar tillit"

Från 2014
Uppdaterad 02.07.2015 17:08.
Bildtext Författaren och skådespelaren Henrika Andersson har varit läsambassadör i två år, och efterfrågan på fler är stor.
Bild: YLE/ Albert Häggblom

Författaren och skådespelaren Henrika Andersson blev för två år sedan utnämnd till läsambassadör av Annegården i Helsingfors. Läsambassadörerna har varit mycket uppskattade och nu arrangeras fortbildning för frivilliga som vill jobba med att läsa för barn och unga.

Under fortbildningstillfället som arrangerades förra veckan deltog över femtio personer intresserade av att bli så kallade läsvänner.

- Det är fantastiskt att se att människor frivilligt vill offra sin privata tid för att gå till ett sjukhus och läsa för barn och unga, säger Henrika Andersson.

Hon tror orsaken till intresset är att läsning är en såpas viktig del av vår fostran, och ett viktigt möte mellan barn och vuxna att folk gärna vill dela med sej av sin tid och samtidigt lära sej något av lässtunderna. Genom läsningarna kommer läsambassadörerna i kontakt barn och unga som legat på avdelningar långa tider och som kan vara riktingt sjuka.

- Lässtunderna skapar en viktig atmosfär av både tillit och trygghet och ger utrymme åt fantasin hos barnen, säger Andersson.

I höst arrangeras ett till kurstillfälle för intresserade personer, och det tillfället är också nästan fullbokat. Tanken med läsambassadörer uppstod för två år sedan då man på Annegården ville nå också de barn och unga som inte har en möjlighet att ta sej till de arrangerade bokcaféerna och tillställningarna.

- Verksamheten sker fortfarande på gräsrotsnivå och jag hoppas på att politikerna också kunde få upp ögonen för hur viktigt detta är, säger Andersson.