Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

KAJ fick stående ovationer på Wasa Teater

Uppdaterad 11.02.2014 05:28.
KAJ hade premiär på Wasa teater i februari 2014
Bildtext KAJ fick folk i alla åldrar att skratta

De tre killarna i humorgruppen KAJ fick stående ovationer efter uruppförandet av Pjäs elo pjas - de e frågan på Wasa teaters stora scen.
Alla föreställningar är slutsålda. De som köpt en biljett blir inte besvikna. Det är en show som får folk i alla åldrar att trivas.

Helhetsintrycket av showen med Kevin Holmström, Jakob Norrgård och Axel Åhman är helt klart positivt. En pjäs är det ändå inte även om det spelas korta teaterstycken eller sketcher. Det är en show.

Programmet är inte längre tillgängligt
KAJ fick stående ovationer på Wasa teater
KAJ fick stående ovationer på Wasa teater - Spela upp på Arenan

Mellansnacket är lika viktigt som låtarna när KAJ underhåller. Humorn är sympatisk. Om de driver med någon gör de det på ett kärleksfullt sätt. Till exempel får urtypen av den österbottniske mannen se hur hans dansrörelser förändras vartefter åren går. Eller så driver killarna med varandra sinsemellan - också då är det rätt så snällt.

Inte elak humor

- Man kanske väntar sig att KAJ ska vara revyhumor, men det är det inte. Revyhumor och stand up är ju ofta elak. Ingen i publiken behöver sitta och ta åt sig och känna att "nu var det mig de siktade in sig på", säger Svenska Yles kulturredaktör Jessica Morney.

Öppningsnumret är intresseväckande - det ska vi inte ska avslöja här. Också inledningen av andra akten var en höjdare. Inte helt stilrent. De dansar med käppar och höga hattar och säger själva att det är bland det töntigaste de gjort. Men de får poäng för att de vågar sig på en sådan grej, säger Jessica.

Jessicas favoritnummer är scenen om den österbottniska sommarteatern. Det är 1800-tal och drängen har gjort storbondens dotter gravid. De får fram karaktärerna på ett alldeles fantastiskt sätt, säger hon.

Showen bjuder på både klassiker och nytt material. Aktuella teman, liksom jämställdhet, hästar och Mandelas begravning fanns med. Men de kunde ha spelat fler gamla låtar från skivan.

Bara ett extranummer

- Det finns vissa låtar som sitter i ens hjärta. Dem vill man gärna höra varje gång man ser KAJ. Men killarna är produktiva och ger ut nytt material hela tiden. Allt ryms inte med. Det enda jag kan klaga på är att de tydligen inte hade räknat med att få stående ovationer. De hade satt in ett extra nummer. Men publiken ville ha mer. Där satt vi och väntade på Fisken Gunnar och Dra na gambält över de. De kunde gott ha spelat ett par nummer till, tycker Jessica.

Alla föreställningar är slutsålda. Det finns ett sug efter humorshower på regionalteaterns scen.

- Jag tycker att det är bra att teatern satsat på shower med Pleppo och KAJ. Folk som vanligen inte går på teater lockas dit. Om man lyckas ge folk känslan av att "det är vår teater" - ja, då kan man inte säga något negativt om det.

KAJ har bland annat gjort KAJs julkalender, filmer, egna föreställningar och så storsuccén, låten Heimani i skick. För sitt arbetet har KAJ även fått Leif Sjöström-priset.