Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals civila evakuerades från Homs

Från 2014
Uppdaterad 10.02.2014 19:07.
Bild: EPA

Den syriska hjälporganisationen Röda Halvmånen har i dag lyckats evakuera cirka 300 belägrade civila i Syriens tredje största stad Homs.

Evakueringen har igen försvårats av att ett överenskommet eldupphör upphörde i eftermiddags. Syriens regering och rebellerna har anklagat varandra för att bryta vapenvilan.

I går evakuerades 600 civila trots att en hjälpkonvoj hade blivit beskjuten på lördagen. Sammanlagt har nu kring 1 000 personer evakuerats från Homs under de fyra dagar som räddningsoperationen har pågått.

Hjälparbetare har också lyckats föra in en del mat och mediciner till civila som belägras i Gamla staden i Homs. Rebeller som kämpar för att störta Syriens president Bashar al-Assad har varit omringade i staden av regeringstrupper i över ett år.

Ny fredsförhandlingsrunda i Genève

Samtidigt inleds den andra omgången av de syriska fredsförhandlingarna i Genève. Under måndagens förhandlingsrunda fanns det ändå inte mycket som tydde på att parterna kan nå en lösning inom kort.

FN-medlaren Lakhdar Brahimi säger att han först kommer att träffa parterna separat innan regeringens och oppositionens representanter sätter sig ner vid samma bord igen.

Den stora tvistefrågan är att rebellerna vill att Assad avgår omedelbart medan regimen vägrar att överhuvudtaget diskutera saken.

Sedan kriget i Syrien började i mars 2011 har uppskattningsvis 136 000 människor dödats och flera miljoner människor har tvingats lämna sina hem.