Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortum investerar i kraftverk i Nådendal

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 16:05.
Bild: Seppo Luotohaara/Yle

Fortum investerar i bygget av ett nytt kraftverk i Nådendal. Fortum är delägare i Åbonejdens energiproduktion TSE som står för bygget.

TSE:s nya kraftverk ska producera el och värme. Kostnaderna för kraftverket uppskattas till 260 miljoner euro, varav Fortum investerar 40 miljoner euro. Det nya kraftverket planeras vara färdigt hösten 2017.

TSE:s nya kraftverk kommer att ersätta det gamla i Nådendal. Det gamla kolkraftverket har varit i bruk i 50 år. Det nya kraftverket kommer att använda sig av olika sorter av bränsle, bland annat biobränsle, stenkol och återvinningsavfall av god kvalitet. Tanken är att man främst använder flis som biobränsle.

Det nya kraftverket beräknas skapa cirka 200 nya arbetstillfällen. Byggskedet kan som bäst erbjuda arbete för 500 personer. Bygget inleds troligen i slutet av 2014.

TSE:s styrelse beslöt enhälligt i december att föreslå en investering för bolagsstämman. Projektet finansieras med delägarlån och extern finansiering.

Fortum äger 49,5 procent av TSE. De övriga ägarna är Åbo Energi (39,5 %), Reso (5 %), Nådendal (3 %) och S:t Karins (3 %).

Läs också:

Nya kraftverket i Nådendal framåt
Nytt kraftverk byggs i Nådendal
"Åboborna betalar dyrt för nytt kraftverk"