Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nya covers som slår de gamla

Från 2014
Bildtext Så här såg det ut när The Flaming Lips sjöng Lucy in the Sky with Diamonds.
Bild: Skärmdump från videon

50-års jubileet till ära kryllar nu internet av nyinspelade Beatlescovers. Men det finns ju så många fler nya och riktigt bra covers. Ta en titt här.

Förra veckan firade USA att det var 50 år sedan The Beatles slog igenom. I The Late Show with David Letterman gjorde olika artister varje kväll en cover på en av Beatles låtar. Snyggaste showen gjorde definitivt The Flaming Lips och Sean Lennon som sjöng Lucy in the Sky with Diamonds.

Här kan ni se resten av låtarna.

När vi såg de här snygga tolkningarna kunde vi ju inte låta bli att tänka på alla andra fina versioner av låtar som finns där ute. Johnny Cashs Hurt och Metallicas Whiskey in the jar i all ära, men det finns ju faktiskt mycket nyare pärlor där ute också. Här ska du få några tips på covers, som blivit gjorda i år eller under 2013. Bara att klicka, lyssna och njuta.

Andre 3000 och Beyonce: Back to Black

Back to Black finns med på soundtracket för storsatsningen The Great Gatsby. Det är så klart Amy Winehouse som gjort låten från första början. Det är inget fel på originalet, men Andre 3000 och Beyoncé gör ett riktigt bra jobb med sin cover. Den känns grymt deprimerande på något sätt.

Morrissey: Satellite of Love

Det är Lou Reed som står bakom originalet för den här låten. Lou Reed dog i oktober förra året, och i december släppte Morrissey sin version. Originalversionen av Satellite of love finns med på Lou´s album Transformer från 1972. Så här såg det ut när han sjöng låten på Nobels fredspriskonsert i Oslo i december.

White Lies: Ride

Ride är Lana Del Reys låt från början. Lanas låtar verkar vara tacksamma att göra covers på, tänk bara på Cédric Gervais remix på Summertime Sadness som dundrade i våra högtalare förra året. White Lies gör ändå en version som är lite mer trogen originalet. Här bjuder vi på en liveversion.

Twin Shadow: Perfect Day

En till Lou Reed-låt på listan. Den här gången handlar det om hans kanske mest kända låt, Perfect Day. Twin Shadows version släpptes endast en dag efter Lou Reeds död. Låten kräver kanske lite tålamod, men orkar ni hålla ut så får ni en fin musikupplevelse. Vi lovar.

Haim och Lorde: Strong Enough

Kommer ni ihåg Sheryl Crow? Hon sjöng bland annat All I Wanna Do på det fina 90-talet, och så klart låten Strong Enough. Men det är länge sedan. I november livade Lorde och Haim upp låten igen när de framförde den live på VH1. Inget Lorde gör kan väl bli dåligt?

The 1975: What Makes You Beautiful

Den mest humoristiska låten att göra en cover på. Lite som när Children of Bodom gjorde en cover på Oops!... I did it again, men ändå inte. Indiebandet The 1975 gästade The BBC Live Lounge där artister ombeds göra covers på de senaste hittarna. Fastän One Directions låt What Makes You Beautiful inte alls är någon ny hit, valde de den. Vi gillar den här versionen bättre.

Miley Cyrus: Jolene

Den här låten har Miley Cyrus spelat många gånger, senast när hon var med i MTV Unplugged. Jolene sjöngs ursprungligen av hennes gudmor Dolly Parton. Låten släpptes som singel år 1973 och blev Dollys andra countryhit. Miley gör en minst lika bra version. Vi lyssnar gärna på den här hela dagen.

Klippet finns inte längre tillgängligt.