Krångliga bokstäver på tyska bilar
I Tyskland tillåter bilarnas registreringsnummer en hel del lek med siffror och bokstäver. Finurlighet varvas med försök till förbjudna politiska ställningstaganden. I kolumnen Korrespondenten, tar Johnny Sjöblom en titt på de tyska registerplåtarna.
Då jag kör runt i Tyskland har jag alltid den lilla gula liggande i bilen. Tyska Autobahn kan vara en oändligt långtråkig historia och då är det roligt att ha den lilla boken med sig. Boken hjälper nämligen en att identifiera varifrån ens medtrafikanter egentligen kommer.
För här i Tyskland är det så att de första bokstäverna på bilens registerplåt står för bilens hemort och de här bokstäverna och bokstavskombinationerna hittar man listade i boken. Systemet fungerar för det mesta så att ju större ort desto färre bokstäver. Så står till exempel bokstaven B för Berlin, BA för den mindre staden Bamberg och BAD för det ännu mindre Baden-Baden.
Efter hemortsbokstäverna kommer sedan en bokstavs- och sifferkombination, som man antingen kan köpa eller slumpmässigt bli tilldelad.
Uppfinningsrikedom
Om man vill kan man alltså av de här bokstäverna och siffrorna skräddarsy sig en egen kombination. Många kör med sina egna namn, många försöker komma på lustiga kombinationer. Bara fantasin och hemortens bokstavskombination sätter gränser.
I redan nämnda Bamberg ser man till exempel många BABY och i närliggande Fürth, med bokstäverna FÜ, ser man många med registernumret FÜCK, med tyska ü visserligen men ändå lite småroligt. Och förstås finns de roligaste kombinationerna att hitta på webbsidor som tillägnas roliga registerplåtar.
Det vanligaste är ändå att ta sina initialer med på plåten. Det kan verka lite fantasilöst, men lite roligt kan det i och för sig bli också så. Ta nu och sätt mina initialer JS på en i Bamberg registrerad bil. Står det BAJS på plåten, väcker det kanske inte så stora reaktioner här i Tyskland, men på vägarna i Svenskfinland leder det säkert till lite munterhet bland andra bilister. Speciellt om bilen redan börjar vara lite skruttig.
Kombinationer gallras bort
Men nu är det tyvärr också så att bokstavskombinationerna kan vara bajs på riktigt. En del orter för nämligen en ständig kamp för att få bort politiskt inkorrekta bokstavskombinationer. Oftast handlar det om kombinationer som på något sätt har med landets nazistiska förflutna att göra.
Så kämpar till exempel staden Nürnberg med många problematiska kombinationer. Det här hänger förstås ihop med stadens registreringsbokstav N. Så delar den lokala registreringsmyndigheten inte ut kombinationer som till exempel NPD eller NS. Den första kombinationen står för det nuvarande tyska ytterhögerpartiet, den andra för nationalsocialism i allmänhet.
Högerterror gav ny problemkombination
Nu har staden ändå ett helt nytt problem på nacken, nämligen bokstavskombinationen NSU. De här tre bokstäverna förknippas sedan två år tillbaka med den högerextremistiska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund. En grupp som har tio mänskors liv på sitt samvete och vars enda överlevande medlem Beate Zschäpe står åtalad för medhjälp till tio mord.
Borgmästaren i Nürnberg har redan lovat nya gratisplåtar till dem som lämnar in sina nuvarande NSU-plåtar. Staden själv har också visat vägen. Tidigare var stadens miljöenhets bilar utrustade med NSU-plåtar, men de har nu bytts ut.
Mer problematiskt är det ändå för en privat VVS-firma, som samtidigt använder bokstavskombinationen på registreringsskylten, som reklam för firman. Hittills har man valt att inte byta plåtar på firmans omkring hundra bilar. Borgmästaren uppmanar ändå till en viss försiktighet i frågan. Tre av högerextremisternas offer mördades nämligen i just Nürnberg.
Kontaminerade kombinationer
Men nynazisternas bokstavs- och sifferkombinationer är en utmaning för orter i hela landet. Då de flesta symboler som direkt hör ihop med nazismen är förbjudna i Tyskland använder sig nynazisterna ofta av olika bokstavs- och sifferkombinationer för att visa var sympatierna ligger. Registreringskontoren delar därför självklart inte ut bokstäver som SS, SA eller KZ. Det kan också vara svårt att få kombinationerna AH eller HH, eftersom de i nynazisternas jargong syftar på Adolf Hitler och hälsningen Heil Hitler. Staden Hamburg med ortsbokstäverna HH, för Hansestadt Hamburg, är här det stora undantaget.
Ännu krångligare blir det med sifferkombinationerna. Nynazisterna använder sig sedan länge också av bokstävernas ordningstal i alfabetet för att beskriva olika bokstavskombinationer. Redan nämnda AH blir på så sätt siffran 18, medan HH blir 88. De här två sifferkombinationerna fungerar sedan länge, som igenkänningskod i nynazistiska kretsar, följaktligen också på bilar.
Nu betyder det ju förstås inte att alla som har till exempel siffrorna 1 och 8 eller 8 och 8 på sina plåtar skulle vara nynazister. Men om man vill distansera sig från alla misstankar kan det vara bäst att inte försöka beställa registreringsskyltar med de här siffer- eller de tidigare nämnda bokstavskombinationerna.
Och vill man gå den riktigt enkla och billigaste vägen, är det bäst att låta slumpen avgöra vilket registreringsnummer man får. Själv valde jag att spara de knappa 13 euro som en själv vald skylt kostar. Så är också bokstavskombinationen XA precis så upphetsande som den Opel jag kör omkring med.