Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många minns Gennarby mejeri

Från 2014
Uppdaterad 12.02.2014 21:25.
Asta Seppänen
Bildtext Asta Seppänen har fått hjälp av många Tenalabor för att identifiera mänskorna på fotografierna.
Bild: Yle/Minna Almark

En hel del minnen väcks till liv i Tenala Servicehus, där en utställning om Gennarby öppnade i dag. Många av de som tittade på fotografierna från trettiotalet framåt kände igen både platser och mänskor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Helge Lindholm och Asta Seppänen tittar på utställningen om Gennarby Mejeri - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Asta Seppänen berättar om fotografierna från Gennarby - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Allan Grönroos minns Gennarby mejeri - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är Asta Seppänen från Arbetarnas bildningsförbund i Västra Nyland, som har letat fram fotografierna och luskat reda vilka de är som syns på bilderna.

- Jag har trakasserat alla Tenalabor som jag har mött på Ekenäs torg för att få reda på vilka personerna på bilderna är, säger hon.

Resultatet är ett collage av bilder av fordon, platser och mänskor som har med Gennarby mejeri och bageri att göra. Det är Leo Björkqvist, som var chaufför på mejeriet, som har tagit en stor del av bilderna.

- Han var intresserad av bilar, så därför är de rätt väldokumenterade, skrattar Asta Seppänen.

Tidig väckning

Helge Lindholm är en av de som minns Gennarby mejeri väl.

- Vi levererade mjölken dit från våra sju kor, berättar han.

- Och min son jobbade på bageriet. Han startade halv fem hemifrån när han cyklade dit. Senare köpte han bil.

Andelsmejeri i Tenala

Det var år 1934 som en grupp jordbrukare i Tenala bestämde sig för att bilda ett andelsmejeri i Gennarby. Ett antal år senare grundades också ett bageri.

Gennarby andelsmejeri övertogs år 1965 av Jordbrukarnas Mjölkcentral och bageriet fortsatte i Hemholmens regi samma år. Bageriverksamheten flyttade så småningom till Ekenäs.

År 1987 fusionerades Hemholmen med Ingman och 1990 sålde Ingman sin bageriverksamhet till Fazer. I december 2003 beslöt Fazer att lägga ner verksamheten i Ekenäs.

Se bilder från utställningen om Gennarby:

Diskussion om artikeln