Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa vill köpa bröd av små bagerier

Från 2014
Uppdaterad 10.02.2014 20:48.
Martin Johanssons surdegsbröd
Bild: YLE/Strömsö

Vasa stad kan börja köpa bröd från lokala bagerier. Staden vill satsa på närproducerad mat och stadsstyrelsen beslöt på måndag kväll att börja med brödet. Förhoppningen är att staden snart ska servera lokalt bröd i till exempel skolor och dagisar.

Vasa räknar med att det blir 12 000 euro dyrare att satsa på närproducerat bröd jämfört med om man skulle fortsätta köpa av stora producenter. Man vill ändå testa hur det faller ut i praktiken, och om man i stället kan spara in på annat.

Mer närproducerat i framtiden?

Stadens avtal för livsmedel går ut under våren och hösten. I takt med att avtalen ska förnyas kommer staden åtminstone delvis att ändra kriterierna så att producenter från närområdet har en möjlighet att få kontrakt. Brödet blir ett så kallat pilotprojekt för staden.

Möjligheterna att lyckas med upphandlingen för bröd bedöms vara goda eftersom det finns gott om bagerier i Vasaregionen. När det gäller andra livsmedel kan upphandlingen vara svårare. Staden behöver stora mängder livsmedel och små lokala producenter kan eventuellt inte fylla alla behov. En utmaning för de mindre producenterna är också logistiken.