Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tufft kvalheat för finländarna

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext Shaun White i samma kvalheat som bl.a. Peetu Piiroinen.

Man fick vänta på det en god stund men äntligen är half pipe-kvalets startlistor publicerade. Tre av finländarna hamnade i samma heat som tre av världens bästa pipe-åkare. Tre är också antalet åkare som tar sig direkt till final från ett heat.

Janne Korpi som skadade ryggen i slopestyle-tävlingen är med i det första heatet. Hans form är ändå ett stort frågetecken. Det som talar för Korpi är att han startar dagen i heat nummer ett vilket i alla fall på basis av namnen på pappret är det klart lättare.

Annat är det i heat nummer två. Peetu Piiroinen, Ilkka-Eemeli Laari och Markus Malin får sällskap av bland annat Danny Davis, Yuri Podladchikov och den flygande tomaten Shaun White.

Alla som har hört talas om snowboarding vet exakt vem Shaun White är. Världens bästa framförallt då det handlar om half pipe. Danny Davis hör till grenens mest underhållande och mångsidiga åkare. Två veckor sedan vann han pipe-guld i X-Games då White var hemma för att öva inför OS. Yuri Podladchikov, eller Ipod som han kallas, är bland annat VM-vinnare och en av de mer innovativa åkarna.

De tre bästa från bägge heaten tar sig direkt till final medan åkarna som placerar sig på 4-9:e plats fortsätter till semifinal. Härifrån tar sig ytterligare sex killar till finalen som alltså kommer att bestå av tolv åkare.

Kvalet, semifinalen och finalen åks alla på tisdagen vilket är en enorm ansträngning för dem som deltar i alla moment. Att ta sig direkt till finalen för att sedan kunna vila en stund är otroligt värdefullt och något som toppåkarna absolut kommer att satsa på.

Kvalet kör igång klockan 12 i Yle Fem, semifinalen klockan 17 också i Yle Fem, och finalen klockan 19.30 i TV2. Janne Karinkanta och Niklas Hollsten står för det svenskspråkiga referatet.