Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Många har dåliga erfarenheter av vikarier"

Från 2014
Uppdaterad 11.02.2014 06:53.
Bildtext Julia Grönvall har via Seure hoppat in på över 20 daghem.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

Blivande barnträdgårdsläraren Julia Grönvall har i ett års tid hoppat in på daghem i huvudstadsregionen, via bemanningsbolaget Seure. Enligt henne tar daghemspersonalen emot vikarier med varierande entusiasm.

Huvudstadsregionens städers bemanningsbolag Seure erbjuder vikarier för skolor och daghem, bland annat då de på kort varsel behöver personal. Över 9 500 personer arbetar för Seure, men för att bli anställd krävs inte behörighet, det kan räcka med att den sökande fyllt 18 år och har arbetserfarenhet inom området.

Julia Grönvall studerar till barnträdgårdslärare och har gjort inhopp på över tjugo olika daghem.

- En del är glad över vikarier, medan andra har dåliga erfarenheter. När jag kommer på jobb får jag ofta höra att det är kul med någon som gör det här för barnens skull, och inte bara bryr sig om pengarna.

Stortrivs bland barnen

Grönvall hoppar in på daghem via Seure en gång i veckan. Att hon är tvungen att jobba på många olika daghem hör till arbetets avigsidor, säger hon.

- Förmiddagen på ett nytt daghem går åt till att jag ser vad som händer och lär mig känna barnen. En del barn vågar inte alls komma fram till mig och det är tungt.

När jag kommer på jobb får jag ofta höra att det är kul med någon som gör det här för barnens skull, och inte bara bryr sig om pengarna.

Men trots att att Grönvall inte alltid hinner bekanta sig närmare med barnen, stortrivs hon ändå med själva arbetet och att hon får följa med många olika pedagoger. Att arbetet är flexibelt hör också till fördelarna - hittills har hon fått så mycket eller lite arbete hon velat ha.

- Jag skulle kunna tänka mig att arbeta för Seure också efter att jag studerat klart. När man har barn skulle det till exempel vara behändigt att få välja hur många arbetsturer man tar emot.

Under sin tid för Seure har Grönvall fått följa med rutinerna på flera olika daghem. Enligt henne förekommer det skillnader, på vissa daghem tar personalen bättre hand om barnen, på vissa daghem mår barnen sämre.

"Inga problem"

Då Yle Huvudstadsregionen träffar Julia Grönvall, ska hon just börja sitt skift vid daghemmet Saukko. Enligt Saukkos föreståndare Riitta Kujanpää, har daghemmet inte haft problem med vikarier.

- Vi har inte så ofta haft behov av vikarier, men då vi haft någon från Seure har vi alltid varit nöjda. Oftast ber vi om att en viss flicka ska vikariera hos oss, men om hon inte är tillgänglig kommer någon annan.

Att barnen inte alltid hinner lära känna vikarierna ser Kujanpää inte som ett problem. Enligt henne kan den ordinarie personalen i det fallet sköta situationen.